Predlaže se nova metodologija za obračun minimalca


04.11.2022 08:44


Ministarka finansija RS Zora Vidović smatra da trenutni obračun minimalne plate nije dobar zbog čega će se naredne godine dogovarati i utvrđivati sistem obračuna minimalne plate, kao što postoji za penzije. 



Bilo bi jako dobro kada bi se potpisali granski kolektivni ugovori, da svaka grana ima svoju minimalnu platu – navela je Vidovićeva i izrazila nadu da će se sindikat i poslodavci u narednom periodu usaglasiti o toj metodologiji.

U Republici Srpskoj je definisano da se socijalni partneri Ekonomsko-socijalnog savjeta dogovaraju oko utvrđivanja najniže plate.

To su predstavnici sindikata, poslodavaca i članovi Vlade RS.

Međutim, taj dogovor u posljednje vrijeme se ne postiže zbog čega Vlada RS donosi odluku o utvrđivanju zakonski zagarantovane najniže plate.

Trenutno je minimalna plata u Srpskoj 650 maraka.

Ako bi se minimalna plata određivala kao najniža zagarantovana penzija u Republici Srpskoj, onda bi minimalac iznosio 50 odsto od prosječne plate iz decembra prethodne godine.

S tim da, kako je to zakonski definisano, postoji nekoliko pragova do 15 godina staža, od 15 do 20 godina staža, od 20 do 30 godina staža, od 30 do 40 i više od 40 godina staža.



Izvor: Srpskainfo
Foto: Srpskainfo