Evropski i svjetski zvaničnici pozdravili dogovor BG i PR


24.11.2022 09:18


Šef evropske diplomatije Žozep Borel objavio je sinoć da je,u Briselu postignut dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama. 



Ovaj potez pozdravili su brojni evopski i svjetski zvaničnici.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi, saopštio je da bi nakon dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama, trebalo nastaviti razgovore o predlogu EU.

"Nakon današnjeg dogovora, trebalo bi da nastavimo intenzivne razgovore o prijedlogu EU, koju podržavaju Njemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa", napisao je Bisljimi sinoć u objavi na društvenoj mreži Twitter.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak zahvalio je direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću i glavnom pregovaraču Prištine u dijalogu sa Beogradom Besniku Bisljimiju na postignutom dogovoru o registarskim tablicama.

"Večeras zahvaljujem Bisljimi Besniku i Petru Petkoviću na njihovom današnjem konstruktivnom angažmanu. I veliko hvala Stejt departmentue i američkoj diplomatiji na njihovoj neprocenjivoj podršci”, napisao je Lajčak sinoć na Twitteru.

Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je nakon postizanja dogovora Beograda i Prištine u Briselu o registarskim tablicama zahvalila američkom ambasadoru u Prištini Džefriju Hovenijeru i Vladi SAD na njihovom aktivnom učešću u postizanju dogovora.

"Želim da zahvalim ambasadoru SAD Džefu Hovenijeru i Vladi SAD na njihovom aktivnom učešću u postizanju današnjeg dogovora u Briselu", napisala je Osmani na Twitteru.

Ona je dodala da je podrška SAD procesu dijaloga Beograda i Prištine neophodna.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da SAD pozdravljaju dogovor koji je postignut između Beograda i Prištine oko registarskih tablica, što su "mjere kojima će se izbeći dalja eskalacija tenzija".

"Pohvaljujemo sporazum dvije zemlje kojim će se u potpunosti i hitno normalizovati odnosi pod okriljem dijaloga Evropske unije. Podržavamo dijalog EU kao najbolji put kojim će Srbija i Kosovo imati evropsku budućnost", naveo je portparol Stejt departmenta.

Prajs je kazao da SAD pozdravljaju odluku dvije strane da se na prvo mjesto stave interesi naroda i poboljša kvalitet svakodnevnog života.

"Dvije strane su napravile ogroman korak juče, pod okriljem EU, ka učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu. SAD pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak", istakao je Prajs.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre saopštio je da je dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama veoma dobra vijest i da se sada obje strane mogu fokusirati na "normalizaciju odnosa".

"Veoma dobre vijesti iz Brisela. Uz pomoć EU postignut je dogovor da se izbjegne dalja eskalacija. Sada se dijalog Beograda i Prištine može fokusirati na normalizaciju odnosa", napisao je Žiofre sinoć u objavi na Twitter.3

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg oijcenio je da je dobra vijest postizanje dogovora Beograda i Prištine o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama.

Šalenberg je, na svom Twitter profilu, napisao da je potrebna deeskalacija, a ne još jedan sukob.

Ovaj dogovor Beograda i Prištine, prema njegovim riječima, važan je da bi se održao zamah za dalji napredak u dijalogu.

Posebno se zahvalio Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku na uloženim naporima i prenio Borelov tvit o postignutom dogovoru.



Izvor: Nezavisne
Foto: Arhiv