Spalionice droge ne mogu da postignu koliko je posla


25.11.2022 09:09


Vlada je trenutno u potrazi za dodatnim kapacitetima za spaljivanje kako bi osigurala da se zaplijenjena droga može brzo uništiti. Carina u Belgiji, posebno u luci Antverpen, zaplijenila je toliko kokaina da spalionice u toj državi nisu u stanju da uhvate korak.



Prošle godine je, samo u luci Antverpen, zaplijenjeno 90 tona kokaina. Do kraja ove godine će vjerovatno biti zaplijenjeno više od 100 tona te droge.

To je, s jedne strane, znak uspjeha policije i carine, ali predstavlja i izazov. Što se droga duže drži u skladištu čekajući uništenje, to je veći rizik da će narkobande pokušati da je vrate nazad koristeći silu ako je potrebno, prenio je VRT News.

Droga koju zaplijeni policija i carina uništava se u posebno licenciranim spalionicama. Nije javno poznato koliko takvih spalionica ima u Belgiji, niti gdje se one nalaze.

Taj potez smišljen je da bi se spriječili kriminalci u pokušaju da pronađu drogu na nekom od mjesta za spaljivanje.

Savezni ministar pravde Vinsent van Kuikenborn rekao je za VRT News da se zaplijenjena droga pomno prati.

"Skladištenje zaplijenjenih serija kokaina je u nadležnosti carinske službe. Ove serije pomno prate policija, carina i druge službe", dodaje Van Kuikenborn.

Naglašava da ove službe čine sve što je potrebno da ograniče bezbjednosni rizik.

"Međutim, došlo je do uskog grla, jer je bilo toliko zapljena, a takođe i zato što je samo jedna spalionica bila u upotrebi. Štaviše, ne možete spaliti ove serije na veliko, u jednom potezu, u velikim količinama, jer bi to izazvalo probleme sa filterima u postrojenju za spaljivanje", pojašnjava Van Kuikenborn.

Prema njegovim riječima, pronađeni su dodatni kapaciteti za spaljivanje, ali to još nije dovoljno.

Razgovarali su, dodaje, i sa Zuhal Demir, ministarkom za zaštitu životne sredine, čije je ministarstvo odgovorno za spalionice i da razgovori teku u dobrom pravcu.

Kabinet ministarke Demirove navodi da je tek nedavno obaviještena o ovom problemu i da je odmah pozvala Flamansku javnu agenciju za otpad OVAM.

Iz OVAMa saopštili su da će sada tražiti dodatne kapacitete za spaljivanje.



Izvor: VRT News
Foto: Arhiva