Borba za fotelje u punom jeku: Ko će u novu Vladu?


29.11.2022 23:40


Apetiti šest političkih partija koje bi, pored SNSD-a, da zakorače u zgradu Vlade su veliki, a dodatno su konce pomrsile i želje Pokreta za državu koji obezbjeđivanjem podrške za dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS zauzvrat želi ministarsku poziciju.Konsulatacije sa mandatarom Radovanom Viškovićem se privode kraju, ali nijedno ime kada su u pitanju novi ministri Vlade Srpske nije  upisano crno na bijelo.

Apetiti šest političkih partija koje bi, pored SNSD-a, da zakorače u zgradu Vlade su veliki, a dodatno su konce pomrsile i želje Pokreta za državu koji obezbjeđivanjem podrške za dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS zauzvrat želi ministarsku poziciju.

Lider Ujedinjene Srpske tvrdi da u koaliciji nema problema.

„Mi smo se ranije dogovorili za jedno ministarstvo. I ja ne želim da se pravi medijska slika da je na sceni traženje i podjela plijena. Ujedinjenoj Srpskoj je bitno samo kako će Vlada funkcionisati ove četiri godine.“ , rekao je Nenad Stevandić.

Jedini koji je jasno rekao da želi tri ministarstva, u skladu sa izbornim rezultatom, jeste lider Socijalističke partije.

„Ako govorimo o resorima, mi danas nismo listirali nikakve resore. Logično je da Socijalistička partija može da ima tri ministra i treba da ima, u skladu sa izbornim rezulattom. Ali to ostaje pitanje na kome ćemo dalje raditi.“, poručuje Petar Đokić.

S obzirom da se u javnosti spominje da Pokret za državu želi ministratsvo trgovine i turizma, lider Demosa bi mogao da se vrati u fotelju ministra saobraćaja. Ali očigledno Nedeljko Čubrilović smatra da to nije dovoljno i da DEMOS treba da dobije barem tri ministarstva.

Da među koalicionim partnerima nešto ne štima, jasno pokazuje Čubrilovićev stav o željama Petra Đokića.

„Imamo najbolji rezultat poslije SNSD – a u ovoj koaliciji. Nemojte zaboraviti da kod socijalista imate tri pravna subjekta, i mi smo ti koji s punom pravom možemo očekivati to što socijalisti traže.“ , kaže Nedeljko Čubrilović.

Kako sada stvari stoje, sa Pokretom za državu, SPS – om i DNS – om, Vlada Srpske će pozicije predsjednika Vlade i 16 ministara morati da podijeli na osam političkih subjekata.

Sve oči su uprte u SNSD koji može da bira s kim će praviti koaliciju, ali s druge strane, moraće očigledno da uključi sve radi obezbjeđivanja dvotrećinske većine u Parlamentu Srpske. Tu dolazi do ucjene, samim tim i problema, poručuju analitičari.

„Ono što jeste uteg najvećoj političkoj partiji jeste njihovo insistiranje na dvotrećinskoj većini u Parlamentu RS. E tu će oni učiniti većinu nekih ustupaka, ali je sasvim sigurno da su oni ti koji određuju pravila. Bara jeste presušila, krokodila je puno. Apetiti su sve veći.“, kaže Tanja Topić.

Za opozicije poručuju da je na sceni jedna trgovina bez imalo obraza i poštenja.

„Pa to je jedna klasična podjela plijena. Borba za audi, za sekretaricu, ručak, za te neke proklete privilegije. Niko ne priča o tome ta će biti program, kako sprijećiti odlazak ljudi, zaposliti ljude, popraviti demografsku sliku.“, kaže Branislav Borenović.

Nešto jasnija slika o novoj Vladi Srpske bi mogla biti nakon posebne sjednice Parlamenta Srpske na kojoj će Milorad Dodik, koji je i stvarni krojač nove Vlade Srpske, znati da li ima dvotrećinsku većinu ili ne.Izvor: BN
Foto: BN