Ovo je najbrži traktor na planeti! (video)


08.12.2022 12:49


Svi znamo da je traktor veoma sporo vozilo i da definitivno nije brzo vozilo. Ipak postoji jedan traktor koji je najbrži na svetu, to je traktor JCB Fastrac Two.



JCB Fastrac Two je smanjeni traktor JCB Fastrac sa poboljšanim performansama koji može da dostigne brzine od nevrovatnih 247 km na sat!

Pre nekoliko godina, tim engleskog proizvođača traktora JCB je odlučio da uradi upravo to i uspeo je da postavi novi Ginisov rekord za najbrži traktor na svetu sa modifikovanom verzijom traktora kompanije Fastrac.

Tokom dva kruga (vožnje) od dva kilometra, prosečna je brzina bila 217,6 km/h i maksimalna brzina 247 km/h (153.8 mph)


Traktor JCB pokreće 7,2-litarski, 6-cilindarskim Dieselmax motor, dok Fastrac Two koji je obario rekord je imao maksimalnu snagu od 1.016 KS uz podršku od preko 2.500 Nm obrtnog momenta.

To su neke impresivne brojke, ali imajte na umu da je ova stvar čak iu svom smanjenom obliku težila neverovatnih pet tona, tako da je tim morao da razvije inovativna rešenja za poboljšanje aerodinamike kako bi ostvario svoje ciljeve.


“Napraviti traktor težak pet tona da bezbedno dostigne 217,6 km/h na sat i ponovo se zaustavi nije lak zadatak. Svi smo tako ponosni što smo ne samo postigli ove ciljeve već smo ih i premašili.“, rekao je glavni direktor za inovacije i razvoj JCB Tim Burnhope.

Zanimljivo je da je još jedan traktor JCB Fastrac postavio svetski rekord u brzini samo nekoliko meseci ranije – prosečna brzina mu je tada bila 166 km/h – ali je inženjerski tim bio siguran da može bolje.

Pa je nakon nekog prilagođavanja ponovo krenuo , a u novembru 2019. godine, na aerodromu Elvington u Velikoj Britaniji, uspeli su da obore sopstveni rekord.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: JCB Fastrac Two