Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Obrena Petrovića


13.12.2022 12:11


Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika tog grada Obrena Petrovića i Milka Vidakovića zbog krivičnog djela "izazivanje opšte opasnosti".



Optužnica je podignuta 6. decembra ove godine i dostavljena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje  Okružnog suda u  Doboju.

Ovu informaciju BN  je potvrdilo Okružno javno tužilaštvo u Doboju, navodeći da se u otužnici navodi, da su u vremenskom periodu od 13. do 17.05.2014. godine, na području grada Doboja, u situaciji neposredne opasnosti od prirodne nepogode i nadolazeće opasnosti od poplave, usljed stalnog rasta vodostaja rijeke Bosne uzrokovan obilnim padavinama, kao službena lica, osumnjičeni Petrović, u svojstvu gradonačelnika grada Doboja i komandanta gradskog Štaba za vanredne situacije, a Vidaković u svojstvu načelnika gradskog Štaba za vanredne situacije i šefa odsjeka Civilne zaštite grada Doboj.

Tužilaštvo tereti Petrovića i Vidakovića da su svjesno kršili odredbe Plana za sprovođenje preventivnih i operativnih mjera spasavanja od poplava i  Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama.

Navode da nisu uopšte postupili po propisima o Civilnoj zaštiti  Zakonu o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, Pravilniku o uzbunjivanju i postupanju građana u slučaju opasnosti, Planu na sprovođenju preventivnih i operativnih mjera zaštite i spasavanja od poplava u gradu Doboju u 2014. godini  i redosljedu aktivnosti u odbrani od poplava Civilne zaštite Doboj, čime su usljed propuštanja preduzimanja propisanih mjera i radnji, u kritičnom vremenskom periodu, izazvali opasnost za život ljudi i imovine većeg obima, usljed čega je nastupila smrt 11 lica i imovinska šteta većeg obima.

Petrović je u to vrijeme bio kadar SDS, ali je 2018. godine nakon opštih izbora i podrške Dodiku prešao u SNSD zajedno sa kompletnom tadašnjom organizacijom SDS.

Petrović je predsjednik GO SNSD u Doboju i izabran je za poslanika te stranke u Predstavnički dom Parlamenta BiH.



Izvor: BN
Foto: BN