Oni sa velikim platama dobiće novo povećanje


15.12.2022 11:50


U Nacrtu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu, osnovica za obračun plata je sa sadašnjih 535 KM povećana na 630 maraka, što znači da bi zaposlenima u institucijama na bh. nivou mogle rasti plate, a naročito političarima, jer imaju najveće koeficijente, pa bi im skok mogao biti drastičan.



Recimo, koeficijent za članove Predsjedništva BiH iznosi 10, pa oni sada mjesečno, samo po osnovu plate, zarađuju 5.350, a dobije li zeleno svjetlo nova osnovica, na tekuće račune lijegaće im 6.300 maraka.

Ili, prostom računicom, u praksi to znači da bi Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović dobijali 950 maraka više.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH ima koeficijent devet, odnosno platu 4.815 maraka, a bude li osnovica povećana zarađivaće 5.670 maraka.

Ministrima u Savjetu ministara BiH, koji imaju koeficijent 8,5, te zarađuju 4.547,50 KM, plate bi mogle skočiti na 5.355 maraka.

Predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH imaju koeficijent 8,70, a ako osnovica bude povećana, umjesto 4.654,50 KM dobijaće 5.481 marku.

Poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH koeficijent je 8,40, te zarađuju 4.494, a nije isključeno da će ubuduće dobijati 5.292 marke.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH podsjećaju da se, u skladu s odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, osnovna plata izračunava množenjem osnovice za obračun plate i odgovarajućeg koeficijenta za obračun plate propisanog ovim zakonom.

"Osnovica za obračun plate za 2022. godinu sukladno usvojenoj Odluci Vijeća ministara BiH počev od 1. jula 2022. godine iznosi 535 KM", podsjećaju iz resornog ministarstva.

Kako su potvrdili, nekoliko je uslova potrebno ispuniti za primjenu nove osnovice, koja bi iznosila 630 KM.

"Osnov za primjenu osnovice koja je planirana u Nacrtu zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH (u iznosu 630 KM) je da Parlamentarna skupština BiH usvoji zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, a Savjet ministara BiH donese odluku o visini osnovice za obračun plate zaposlenima u institucijama BiH za 2023. godinu.

U skladu sa Zakonom o Fiskalnom vijeću BiH potrebno je da Fiskalno vijeće BiH donese dokument 'Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za naredne tri godine'", navode iz resornog ministarstva u izjavi za "Nezavisne novine".

Radenko Mirković, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kaže da će se ovaj sindikat boriti protiv povećanja plata za imenovana lica jer su ona nerealna.

"Mi imamo higijeničarku koja sa zadnjim uvećanjem sada dobija 642 marke osnovne plate, što je zaista mizerno. Zakon o platama mora se mijenjati. Da vi imate, recimo, vozača i higijeničarku koji su bračni par, a rade u institucijama BiH, te imaju ukupnu platu od 1.700 ili 1.800, a da povećanje za imenovano lice dođe do 1.000 KM, to je van svake pameti", ističe Mirković.

Naglasio je da imenovana lica imaju ogromne cifre, budući da se na platu dodaju i naknade kao što su odvojen život, topli obrok, prevoz itd.

"Mi moramo raditi na promjeni zakona. Ne znam koliko će taj prijedlog brzo da ide, ali se zakon mora mijenjati da imenovana i postavljena lica ostanu na starom obračunu, odnosno da ne upadaju u koš povećanja osnovice za platu. I sad su im zaista ogromne plate", naglasio je Mirković za "Nezavisne novine".



Izvor: Nezavisne
Foto: Ilustracija