Opozicija 'obara' poskupljenje struje u Republici Srpskoj?


16.12.2022 11:55


Opozicija u Republici Srpskoj pokušaće da pred Ustavnim sudom Republike Srpske obori poskupljenje električne energije, jer prema njima, definisanje tri različite cijene za jednu "uslugu"ima elemente neustavnosti.



Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (REERS) je na sjednici koja je održana u četvrtak odobrila jedinstvenu tarifu tokom cijele godine, što znači da se ukida ljetni i zimski obračun električne energije.

Kako se navodi u saopštenju Regulatorne komisije za energetiku RS, određena je cijena električne energije za sva tri praga potrošnje.

"Cijena električne energije do potrošenih 500 kilovata od 1. januara će biti 0,0544 KM/kWh, od 501 do 1.500 kilovata 0,0914 KM/kWh, a preko 1.500 kilovata 0,2013 KM/kWh”, navode iz REERS-a.

Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red rekao je za BUKU da odluka o povećanju električne energije putem blok tarife ima elemente neustavnoti te da kreću u pravnu bitku preko Ustavnog suda Republike Srpske da se obori donesena odluka o poskupljenju električne energije.

"Idemo u tom pravcu" potvrdio je Vučinić.

On je rekao deć nekoliko dana djelujem u tom smislu, konsultovao sam se sa kolegama pravnicima.

" Imamo izjave gospodina Luke Petrovića iz maja, avgusta i okrobra da poskupljenja struje neće biti, te da će zima biti bez rizičnih situacija. Svakako da gospodin Petrović i na svom imanju na čuvenoj hacijendi u Zagori ima stubove gradske rasvjete, pa on i slični zaista i neće osjetiti A, evo vidimo da će se novi namet prelomiti preko kičme građana Republike Srpske. To je, prije svega, velika sramota. Svakako da ćemo se boriti protiv toga putem Ustavnog suda Republike Srpske. " rekao je Vučinić za BUKU.



Izvor: Buka
Foto: Buka