NATO iz njemačke baze premješta izviđačke avione u Rumuniju


13.01.2023 12:38


Severnoatlantski savez (NATO) će premestiti u Rumuniju nekoliko svojih izviđačkih aviona iz baze u Nemačkoj da bi pratili rusku vojnu aktivnost. 



Vazdušni nadzorni sistemi za upozoravanje i kontrolu (AWACS) trebalo bi da stignu u Bukurešt u utorak, 17. januara, "kako bi podržali pojačanu prisutnost saveza u regionu i pratili rusku vojnu aktivnost", saopštio je danas NATO.

Avioni AWACS, koji se obično nalaze u NATO bazi u Gajlenkirhenu kod Ahena, biće stacionirani u bazi rumunskih vazduhoplovnih snaga u Otopeni blizu Bukurešta, nekih 200 kilometara od istočne granice te zemlje s Ukrajinom i tamo će ostati nekoliko nedelja.

"Dok ruski protivpravni rat u Ukrajini nastavlja da preti miru i bezbednosti u Evropi, ne sme da postoji sumnja u odlučnost NATO-a da zaštiti i odbrani svaki pedalj savezničke teritorije", rekla je Oana Lungesku, portparolka NATO-a.

Kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, NATO je povećao svoje vazdušno prisustvo u istočnoj Evropi dodatnim lovcima, osmatračkim avionima i tankerima.

Od februara 2022. godine, NATO AWACS sprovodi redovne patrole nad istočnom Evropom i regionom Baltičkog mora kako bi pratio ruske ratne avione u blizini granica NATO-a, navodi se u saopštenju.

NATO AWACS će započeti izviđačke letove, isključivo iznad teritorije Alijanse, u narednim danima, a planirano je da misija traje nekoliko nedelja.

Avioni pripadaju floti od 14 NATO-ovih osmatračkih letelica, a oko 180 pripadnika vojnog osoblja biće raspoređeno u bazu rumunskog vazduhoplovstva u Otopeni kod Bukurešta kao podrška avionima, saopštio je NATO.



Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay