Obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske


12.05.2022 19:21


U banjalučkoj kasarni Kozara održana je centralna svečanost povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske. Dan Vojske obilježen je i u Bijeljini. 



Na centralnoj svečanosti obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske, poručeno je da je ona osnovana sa namjerom da zaštiti srpski narod i da je u toj namjeri uspjela.

„Baštinimo tradiciju na jedinstvo koje je krasilo srpski narod i VRS sa jedne strane, a sa druge strane htjeli smo da baštinjenje tradicije i kulturu sjećanja prenesemo na mlađe. Po nekom mom skromnom mišljenju uspjeli smo i u jednom i u drugom“, poručio je Milorad Krajšumović, Komandant Trećeg Republika Srpska puka.

Svečanosti u kasarni Kozara prisustvovali su i najviši funkcioneri Republike Srpske.

„Naša zahvalnost mora da ide prema pripadnicima Vojske Republike Srpske i prema onom što su oni dali i odbranili Republiku Srpsku, koja je prije toga stvorena u miru, dakle političkim odlukama, ali su svakako slobodu i sve ono što jeste pretpostavka za normalan, miran i stabilan život u suštini odbranili ljudi koji su tada bili obični ljudi, narod koji je činio tu vojsku“, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

„30 godina ranije je formirana Vojska Republike Srpske, kao odraz volje srpskog naroda da se odbrani od već tada formiranih neprijateljskih vojnih formacija, ABiH i HVO. Oni su već svoj formacijski sastav upotrebljavali da bi ugrozli Srbe, a Vojska Republike Srpske je formirana da bi upravo to spriječila“, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Prije tri decenije počele su se pisati svijetlije stranice istorije Srba zapadno od Drine, rekao je penzionisani general Vojske Republike Srpske Petar Mlađenović.

„Da nije bilo 12-og maja 92 godine ko zna kakvi bi istorijski tokovi ovuda bili usmjereni, ali stvaranje VRS kao nukleusa snage srpskog anaroda za odbranu svojih interesa zapadno od Drine je bilo zaloga za budućnost, imamo dužnost da branimo tekovine 92-95 godine“, objašnjava Mlađenović.

Prije trideset godina patriotizam je bio odbraniti Republiku Srpsku, koja je poglašena u miru, a odbranjena u ratu, a danas patriotizam znači borbu za svakog čovjeka, poručio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

„Današnji patriotizam znači boriti se svaki čovjek ostane, obezbjeđivati mu uslove bolje za život, to znači da ako je patrotizam 90-ih godina bio odbraniti Republiku Srpsku, koja je u miru proglašena, a u krvavom ratu odbranjena, onda je danas izaov boriti se da svako dijete ostane i živi na svom ognjištu, da živi i stekne pravo na zaposlenje, da se borimo protiv korupcije i namjenski trošimo narodni novac i da dostojno predstavljamo narod, jer smo izabrani da služimo narodu“, rekao je Petrović.

 

Vijence na spomenik palim borcima položili su predstavnici svih ratnih jedinica koje su formirane na ovom području, te brojne delegacije. A na rukama oko dvije hiljade Bijeljinaca u centru grada u dužini od 250 metara razvijena je zastava Republike Srpske, u čast 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske.



Izvor: BN
Foto: BN