Preventivne mjere zbog najavljenih obilnih padavina


16.01.2023 13:52


Milan Novitović, direktor Civilne zaštite RS, izjavio je danas da su upozorili sve institucije i građane Srpske o najavljenim obilnim padavinama od 16. januara, te pozvali sve nadležne u pripravnost. 



"Izdato je vanredno upozorenje za gornji sliv rijeke Drine i za područje Hercegovine. Primjećen je porast vodostaja svih rijeka u Republici Srpskoj, izdata su sva upozorenja lokalnim zajednicama", izjavio je Novitović, nakon sastanka koji je održan sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savom Minićem, predstavnicima ЈU "Vode Srpske" i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kako je rečeno aktivirana su tri centra Civilne zastite u Trebinju, Foči i Višegradu koja će da prate situaciju na terenu.

"Upućen je apel građanima da se pripreme, ali stepen bezbjednosti je veći nego u prethodnim godinama. Drinski nasip nije napravljen, tako da je pojačan oprez na donjem toku sliva rijeke Drine, odnosno u Semberiji", poručio je Miroslav Milovanović, v.d. direktora JP “Vode Srpske”.

Savo Minić, ministar poljoprivrede i vodoprivrede RS, ocijenio je da praćenje najavljenih obilnih paradvina ekspeditivnije nego ranije.

"Apelujemo i pozivamo sve građane na oprez. Ja dolazim iz Šamca u kojem je urađena odbrana gdje je protočnost svih kanala i rijeka povećana u odnosu na 2014. godinu.

Trenutno, u Mostaru ima dijelova olujnog nevremena i padavina, a koje može dovesti do dva scenarija pogotovo kada je u pitanju donji sliv Drine gdje se može očekivati alarmantan scenario. Ako uradimo svi što je u našoj nadležnosti, onda možemo izbjeći velike probleme", istakao je.



Izvor: BN
Foto: BN