Iz Srpske vunene čarape za ruske vojnike u Donbas


17.01.2023 10:42


Ambasada Ruske Federacije u BiH zahvalila je mještanima iz Bratunca i Milića za donaciju oko 200 pari vunenih čarapa i 100 vunenih kapa, koja će biti proslijeđena stradalom stanovništvu u Donbasu, izjavio je večeras Srni sekretar u Ambasadi zadužen za kulturnu i naučnu saradnju Jurij Pičugin. 



Ambasada Ruske Federacije u BiH zahvalila je mještanima iz Bratunca i Milića za donaciju oko 200 pari vunenih čarapa i 100 vunenih kapa, koja će biti proslijeđena stradalom stanovništvu u Donbasu, izjavio je večeras Srni sekretar u Ambasadi zadužen za kulturnu i naučnu saradnju Jurij Pičugin.

Pičugin je rekao da će donacija velikodušnih mještana dvije opštine u najskorijem roku proslijediti da u ovom zimskom periodu ugriju stradalo stanovništvo Donbasa.

On je izrazio je veliku zahvalnost Udruženju građana "Istočna alternativa", načelniku opštine Milići Marku Saviću i građanima te lokalne zajednice i Bratunca jer su učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji, istakavpi da ovaj poklon dosta znači jer dolazi od bratskog srpskog naroda.

"Ovaj gest građana Republike Srpske biće jako značajan za Rusku Federaciju jer i mi aktivno radimo na humanitarnoj pomoći stanovništvu jugoistoka /Ukrajine/. Samo tokom posljednje godine, od 2. marta, bilo je dopremljeno oko 118.000 tona prehrambenih proizvoda za nastradalo stanovništvo", naveo je Pičugin.

On je naveo da je realizovano oko 3.100 humanitarnih akcija, neprestano se radi na deminiranju područja oslobođenih od nacističkog režima - oko 333.000 hektara površine, navodeći da su uništili oko milion eksplozivnih naprava.

Pičugin je zahvalio Udruženju građana "Istočna alternativa" za, kako kaže, širenje istine o tome zbog čega je započeta specijalna vojna operacija Ruske Federacije u Ukrajini.

On je pojasnio da je pravi uzrok tortura i granatiranje stanovništva jugoistoka Ukrajine od vlasti u Kijevu, navodeći podatak da je od 2014. do početka 2022. godine ubijeno 14.000 ljudi, uključujući gotovo 200 djece, a da je ogroman broj ranjenih.

Predsjednik Udruženja "Istočna alternativa" Vojin Pavlović rekao je Srni da ne šalju bombe i granate i tenkove, već vunene čarape, koje su plele srpske majke i sestre.

Budući da je za večeras bila najavljena i projekcija dokumentarnog filma o zločinima ukrajinskih vojnika nad zarobljenim ruskim vojnicima i civilima, koja je trebalo da se održi u Domu kulture u Srebrenici, Pavlović je rekao da to nije odobrio direktor Doma koji je Bošnjak.

"Zabranili su nam prikazivanje. Tražili su da opišemo događaje iz filma, što nema nikakvog smisla. Naišli smo na kordon policije koja je obezbjeđivala zaključanu prostoriju. Nisu nam htjeli otključati", rekao je Pavlović.

Pavlović smatra da je zabrana prikazivanja ovog filma nacionalna sramota u Srebrenici, navodeći da se to moralo desiti u tom gradu jer je upravo zahvaljujući Rusiji stavljen veto na sramnu britansku rezoluciju o Srebrenici.

On je naveo da od ideje prikazivanja filma neće odustati i da će sigurno u Srebrenici biti prikazan, a kao sljedeće destinacije je naveo Miliće, Bratunac i Bijeljinu.

"Tim filmom želimo da pokažemo javnosti da je zapadna propaganda uperena protiv Rusije kao što je bila i protiv srpskog naroda", najavio je Pavlović, koji je napomenuo da je trebalo da film večeras bude prikazan u objektu iz kojeg je Naser Orić prije 30 godina krenuo u napade na Skelane.



Izvor: Srna
Foto: Srna