Dobrodošli u Muzej mamurluka (video)


17.01.2023 13:15


Pre četiri godine, u Zagrebu je otvoren Muzej mamurluka, za sve priče „dan posle“ lude noći, ali i predmete koji na takvu noć podsećaju. Osim da nasmeje, Muzej upozorava i na štetne posledice konzumiranja alkohola.



Koliko si bio mamuran kad si rešio da napraviš Muzej?

„Više sam bio malo pijan, nego mamuran. U mamurluku sam više kristilizirao tu ideju i odlučio se na taj korak otvaranja muzeja“, kaže Rino Duboković, osnivač Muzeja mamurluka.

Pripremila Aleksandra Mitić

Taj korak je pokrenula pedala od bicikla, koja je završila u džepu prijatelja, posle ludog izlaska. Otuda ideja da se na jednom mestu nađu uzeti, ukradeni ili pronađeni predmeti u pijanom stanju.

Klupi koja je tokom korone obišla Zagreb, društvo prave znakovi pored puta – branik od automobila, jedna lama, dušek za spavanje.

„Posetitelji mogu proživeti jednu nezaboravnu noć, noć izlaska, bez da popiju kap alkohola. Tu je taj neki edukacijski trenutak. Ima taj neki, od kad se kreće piti, od kluba bara, do sobe gde se ljudi bude ujutro“, objašnjava Duboković.

U danu posle se pričaju priče, ali dok provod traje, Muzej predlaže da se u jednom trenutku, pogledate u ogledalo. I ne samo to.

„Ovo je edukacijska soba, koja ima za cilj pokazat kratkoročne i dugoročne posledice alkohola. Imamo taj simulator vožnje, pijane vožnje, stave se naočare pijane i u biti se mogu videt štetnosti za sebe, ali i za druge u prometu“, dodaje osnivač Muzeja mamurluka u Zagrebu.

Muzej mamurluka nedavno je otvoren i u Šangaju. Cilj im je da vrata, za priče iz noćnog života, budu otvorene i u Beogradu, gradu, kažu, čuvenom po dobrom provodu.



Izvor: RTS
Foto: Pixabay