Nestalo amoksicilina u apotekama


30.01.2023 11:01


Problemi u lancu snabdjevanja antibioticima u Evropi, prije svega amoksicilina, primorali su vlasti širom kontinenta da preduzme vanredne mjere kako bi obezbjedile dovoljne količine lijekova za sve pacijente.



"Najveći problem je u snabdjevanju amoksicilinom, koji se koristi u liječenju niza bakterijskih oboljenja kod djece", navodi španski dnevni list Pais.

Ministarstvo zdravlja Španije je 23. novembra prošle godine ovlastilo apoteke da roditeljima bolesne djece prodaju antibiotike za odrasle kada je to potrebno, kutije amoksicilina od 500 miligrama, i da podjele pilule i tako dobiju neophodne doze od 250 miligrama za djecu. Praktično sve evropske zemlje imaju problema u snabdjevanju antibioticima.

To je navelo Evropsku uniju da angažuje Izvršnu grupu za nestašice i bezbjednost lijekova (MS SG), koju je formirala Evropska komisija, Evropska agencija za lijekove (EMA) u martu 2022. godine kao dio mjera za obezbjeđivanje dostupnosti lijekova nakon problema uočenih tokom pandemije.

U saopštenju objavljenom 20. januara, MS SG je opisala razloge koji su doveli do nestašice, koje su već bile povremeni problem, a "pogoršane su geopolitičkim događajima poput rata u Ukrajini, energetske krize i visoke stope inflacije".

Dodaju da je  "nedavni porast respiratornih infekcija" izazvale povećanje potražnje, a da su problemi u fabrikama izazvali "kašnjenja" narudžbi i uticali na "proizvodni kapacitet".

"Globalna proizvodnja većine lijekova direktno ili indirektno zavisi od Kine ili Indije, jer se iz tih zemlja nabavljaju neophodne sirovine za proizvodnju", objašnjava za list Belen Tarafeta, zvaničnik farmaceutske kompanije.

"Kada pogledate lance snabdjevanja, o kojima ne znamo mnogo, jer nema dovoljno javno dostupnih informacija, otkrivate da su mnogi zapravo veoma krhki. Da za mnoge sastojke lijekova postoji samo jedna ili dva proizvođača u Aziji. Svaki problem koji nastane tamo, može izazvati ozbiljan globalni problem", rekao je on.



Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay/Ilustracija