Rusija promijenila stav za članstvo Ukrajine u EU?


13.05.2022 09:32


Rusija je promenila stav o izgledima Ukrajine za članstvo u EU, izjavio je zamenik stalnog predstavnika pri UN Dmitrij Poljanski. 



Članstvo sada ne može biti deo bilo kakvog mirovnog sporazuma, rekao je diplomata za Unherd Nevs u intervjuu u četvrtak.

To znači da je pogled Moskve na ulazak Ukrajine u EU sada sličan onom o ulasku zemlje u NATO.

Dok prvobitno Moskva nije bila zabrinuta za izglede da se Ukrajina u nekom trenutku pridruži EU, pozicija se promenila nakon što je izbio tekući sukob i Brisel je zauzeo izuzetno neprijateljski antiruski stav, objasnio je Poljanski.

"U ovom trenutku nismo bili mnogo zabrinuti za Evropsku uniju, ali situacija se promenila nakon izjave gospodina Borela da 'ovaj rat treba dobiti na bojnom polju' i nakon činjenice da je Evropska unija lider u isporukama oružja. [u Ukrajinu]. Mislim da je naš stav o Evropskoj uniji sada sličniji NATO-u, jer ne vidimo veliku razliku", naveo je diplomata.

Konflikt je već eskalirao tako da je ostalo malo ili nimalo mesta za diplomatiju, priznao je Poljanski. Takvoj situaciji doprinose nedostatak konstruktivnog dijaloga, nesposobnost Kijeva da održi obećanja i napori Zapada da produži neprijateljstva, objasnio je on.

"U ovom trenutku, iskreno, ne vidim nikakve diplomatske mogućnosti s obzirom na poziciju Ukrajine, s obzirom na raspirivanje ovog sukoba od strane Zapada. Pošto sam diplomata, moram da priznam da trenutno nema načina za diplomatiju".



Izvor: Agencije
Foto: Ilustracija