Usvojena rezolucija u UN: Rusima će se suditi zbog rata?


13.05.2022 09:34


Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija danas je usvojio rezoluciju. Pomenutom rezolucijom nalaže se pokretanje istrage mogućih ratnih zločina koje su ruske trupe počinile u području Kijeva i drugim oblastima, prenosi Rojters. 



Savet za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi, je sa 33 glasa za, dva protiv i 12 uzdržanih, usvojio rezoluciju kojom se komisiji za istragu nalaže da istraži događaje oko Kijeva i drugih područja kao što je Sumi, koja su bila pod privremenom kontrolom ruskih trupa, prenosi Rojters.

Rusija je nedavno isključena iz Saveta, ali i dalje može da prisustvuje sednici kao posmatrač, ali je odlučila da ne učestvuje na današnjem zasedanju u znak protesta zbog rezolucije, za koju tvrdi da je politički revanšizam, prenosi Rojters.

Kina je zajedno sa Eritrejom glasala protiv rezolucije, a kineski ambasador Čen Su takođe je kritikovao "politizaciju" Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

"Primetili smo da je poslednjih godina politizacija i konfrontacija u Savetu u porastu što ozbiljno utiče na kredibilitet, nepristrasnost i solidarnost", naglasio je kineski ambasador.

Na istoj sednici, visoka komesarka UN-a za ljudska prava Mišel Bašele rekla je da ima mnogo primera mogućih ratnih zločina od početka ruske agresije, navodeći da je u Kijevskom regionu otkriveno 1.000 tela.

"Obim nezakonitih ubistava, uključujući i sumnje na nasumična pogubljenja u područjima severno od Kijeva je šokantan", naglasila je Bašele.

Rezolucijom se takođe zahteva od Visoke komesarke da u junu Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija izvesti o kršenjima prava u Marijupolju, navodi Rojters.



Izvor: Agencije
Foto: UN