Apel: Građani Vlasenice na udaru lokalne policije


07.03.2023 13:28


Svi koji su javno iznosili svoj stav i zahtijevali informacije vezane za projekat pozvani su u policijsku stanicu Vlasenica na saslušanje u svojstvu svjedoka na okolnosti iz prijave direktora „ECOPLAST“ Vlasenica. 



Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske prekinulo je postupak izdavanja ekološke dozvole za postrojenje koje bi služilo hemijsko-termičkom tretmanu otpada u opštini Vlasenica dok Vrhovni sud Republike Srpske ne donese odluku povodom zahtjeva za vanredno preispitivanje sudske odluke, koji je podnio Centar za životnu sredinu u decembru 2022. godine.

Zahtjev je podnesen povodom presude Okružnog suda u Banjaluci kojom je tužba protiv Studije uticaja na životnu sredinu za projekat hemijsko-termičkog tretmana otpadne plastike dnevnog kapaciteta 288 tona odbijena, te se ishod ovog upravnog spora očekuje u što kraćem roku.

U međuvremenu, građani opštine Vlasenica prikupljaju potpise za građansku inicijativu kojom traže od skupštine opštine Vlasenica da zabrani realizaciju ovog projekta, a zbog svojih zahtjeva i protivljenja projektu izloženi su, kako kažu, prijetnjama i pritiscima, saopšteno je Centra za životnu sredinu.

Dalje navode da se spisak građana koji su određeni za sakupljanje potpisa ubrzo nakon predaje istog nadležnom organu, što je dio standardne procedura za odobrenje inicijative, našao u rukama lica koja nisu ovlašćena, niti im je dozvoljeno da imaju uvid u sadržaj ovog spiska.

Ubrzo nakon toga počeli su pritisci u cilju spriječavanja potpisivanja ove građanske inicijative.

Svi koji su javno iznosili svoj stav i zahtijevali informacije vezane za projekat pozvani su u policijsku stanicu Vlasenica na saslušanje u svojstvu svjedoka na okolnosti iz prijave direktora „ECOPLAST“ Vlasenica. Podsjećamo, prema članu 146., stav (1) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, svjedoci se saslušavaju kada postoji vjerovatnoća da će svojim iskazom moći dati obavještenja o krivičnom djelu, učiniocu i o drugim važnim okolnostima.

 

Prema riječima građana koji su saslušani, policijski službenici su se prilikom saslušanja zanimali isključivo za informaciju ko vodi Facebook stranicu “Eko aktivisti Vlasenica“, ko stoji iza pokreta i slične informacije. Građani se sa pravom pitaju kako ove informacije predstavljaju okolnosti vezane za krivično djelo? Takođe, učestali su pokušaji predstavljanja građanske inicijative kao političke aktivnosti, iako je jasno da je riječ o apolitičnom pokretu čiji je jedini cilj zdrava i čista životna sredina.

“Građani imaju pravo da koriste sve raspoložive pravne mehanizme kako bi iskazali svoju volju i mišljenje. Pritisci koje trpe su nedopustivi! Očekujemo da će skupština opštine, kao organ koji stoji u službi građana, uzeti u obzir njihovu volju i donijeti odgovarajuću odluku kojom će zabraniti ovaj projekat koji je štetan po životnu sredinu“, istakla je Milica Končar iz Centra za životnu sredinu.



Izvor: BN
Foto: Ilustracija