Rusija i Amerika: Vašington optužuju Ruse za obaranje američkog drona, Moskva negira


15.03.2023 10:56


Američka vojska saopštila je da je dron izvodio rutinsku operaciju u međunarodnom vazdušnom prostoru kada su dva ruska aviona pokušala da ga presretnu.



Amerika i Rusija daju različite verzije događaja iznad Crnog mora u koje se srušio američki dron vredan 30 miliona dolara.

Dok Amerikanci tvrde da se njihov izviđački dron MK-9 sudario sa ruskim lovcem Su-27 na nebu iznad neutralnog dela Crnog mora i potom pao u vodu, rusko Ministarstvo odbrane negira sudar.

Amerikanci optužuju Ruse za "neprofesionalan i nepromišljen potez" koji je doveo do incidenta, dok ruska strana tvrdi da se dron srušio posle "oštrog manevara".

Prema tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane američki dron je leteo sa isključenim transponderima - komunikacionim uređajima koji omogućavaju praćenje aviona.

SAD i saveznici će nastaviti sa operacijama u međunarodnom vazdušnom prostoru, navodi se u saopštenju evropske komande američke vojske.

"Naša letelica MQ-9 izvodila je rutinsku operaciju u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski avion izazvaši pad i gubitak drona", rekao je Džejms Heker, general američkih vazduhoplovnih snaga.

Nekoliko puta pre sudara borbeni avioni Su-27 su bacali gorivo na dron na "nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način", tvrdi Pentagon.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je za CNN da su Sjedinjene Države "preduzele korake" da spreče da dron MK-9 Riaper "ne padne u pogrešne ruke".

Prethodno je portparol Pentagona, general Patrik Rajder rekao da srušeni dron nije u rukama ruske vojske.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov izjavio je da američki dronovi prikupljaju obaveštajne podatke koje Kijev koristi za napade na rusku teritoriju i vojsku.

"Neprihvatljive aktivnosti američke vojske blizu naših granica su razlog za brigu. Dobro znamo za šta se koriste ovi dronovi", navedeno je u saopštenju Antonova, prenosi Tas.

Stejt department pozvao je ruskog ambasadora zbog incidenta iznad Crnog mora.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je novinarima da je američki ambasador u Moskvi preneo "snažnu poruku" ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, kao i da su američki zvaničnici obavestili saveznike i partnere o incidentu, prenosi Rojters.

Bespilotne letelice MK-9 Riper su avioni za nadgledanje sa rasponom krila od 20 metara.

Incident se dogodio oko 07:03 po srednjeevropskom vremenu, saopštila je američka vojska.

Napetosti u regionu Crnog mora počele su da rastu još 2014, od ruske aneksije poluostrva Krim koje je pripadalo Ukrajini.

Od ruske invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022, SAD i Velika Britanija su pojačale izviđačke i osmatračke letove, iako uvek rade u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Ključno pitanje je da li je susret u utorak bio pokušaj Rusije da poremeti američki dron i njegov rad, ili je to bio namerni pokušaj da ga obori.Prema Sjedinjenim Državama, postojao je "obrazac opasnih akcija ruskih pilota" u interakciji sa savezničkim avionima u regionu.Kako su američki vojni komandanti upozorili u saopštenju, ovo je opasan čin koji bi "mogao dovesti do pogrešne procene i nenamerne eskalacije".

Američki Institut za proučavanje rata (ISV) ocenjuje, međutim, da ovaj incident neće eskalirati u direktan sukob Rusije i SAD.



Izvor: BBC
Foto: BBC