Ove državne tajne otkrio novi bh. ministar odbrane


19.03.2023 09:42


Helezov razgovor za FACE televiziju podigao je mnogo prašine u javnosti.



Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP BiH) gostovao je u subotu veče na FACE televiziji kod Senada Hadžifejzovića i pri tome iznio do sada nepoznate podatke o političkim protivnicima, formiranju vlasti, čak i regionalnim kretanjima i odnosima.

Helezov razgovor za FACE televiziju podigao je mnogo prašine u javnosti.

Naime, ministar odbrane BiH je naveo primjerice kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira "pustiti niz vodu" predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i da se Vučić okreće Jeleni Trivić iz PDP-a.

Helez je izjavio kako Vučić planira osnovati novu stranku i kako će Jelena Trivić to isto učiniti u Republici Srpskoj i da će Trivićkina stranka biti kćerka stranka novoformirane Vučićeve partije.

"Željka Cvijanović je kod Zorana Milanovića lobirala da se to ne desi i da se napravi most prema Vučiću, ali Vučić radi s jakim partnerima", rekao je Helez da bi nakon toga izazvao žestoku reakciju Milorada Dodika.

Dodik je u saopštenju demantovao Heleza, kazavši da ima odlične odnose sa Vučićem.

Helez se nije tu zaustavio, pa je rekao da je bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica "zloupotijebio SKY aplikaciju gdje su upetljani mafijaški klanovi koji su trgovali drogom".

Najupečatljivji dio koji je Helez iznio u javnost je kada je spomenuo da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) nije jedina državna obavještajna agencija!

"Nije OSA jedina! Mi u Oružanim snagama imamo našu obavještajnu vojnu službu!", izjavio je Helez.

Potom ga je Senad Hadžifejzović upitao da li je riječ o KOS-u? (Kontraobavještajna služba - kakvu je imala JNA o.pa.)

"Imamo više stotina zaposlenih koji fantastično rade za nas, za državu!", javno je izgovorio Helez.

Ostaje pitanje kako je mogao u javnost iznositi ovakve ekskluzivne tajne obavještajne podatke.

Za javnost u Bosni i Hercegovini do sada nije bilo poznato da Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju svoju obavještajnu službu, pa se postavlja pitanje kako je Helez mogao ove stvari izjaviti u javnom prostoru i to u prime time terminu dnevnika.

Ministar odbrane BiH nastavio je sa iznošenjem tajnih podataka, pa je tako kazao i da je "SDA dvojicu delegata vozala u gepeku, pa ih je kupila".

Potom je kazao kako je "trebalo srušiti trojac Sebija - Bakir - Osmica".

"Osmica je bio problem sam sebi. Nema diplomu, radio je samo za jednu stranku, zloupotrebljavao je državne resurse. Ono što je trebalo raditi Tužilaštvo BiH, uradila je američka administracija. Osmica je davno zaslužio da bude smijenjen sa čela OSA-e. Prije do ministarstava nisu dolazile informacije iz OSA-e, a sad su počele da se dostavljaju. Osmica – Sebija – Bakir je bio tronožac SDA i sada su izgubili oslonac", rekao je Helez dodavši kako je potrebno da SDA napravi reorganizaciju sada.

Nakon što se podigla velika prašina reagovao je predsjednik Naroda i Pravde (NIP) Elmedin Konaković koji je počeo braniti Zukana Heleza.

Konaković je rekao da ne zna da li je Helez koristio obavještajne podatke.

"Rekao je da ima neka saznanja i sumnjam da ih je direktno dobio iz agencije. Tako da to ne mogu ni afirmirsati, ni osuđivati. Ozbiljan je političar i odgovara za svoje postupke", kazao je Konaković, piše SB.

Zukan Helez je član SDP-a, koja oko sebe okuplja bošnjačke stranke i zajedno sa SNSD-om i HDZ-om čine vlast na nivou BiH.

Helez je pohvalio i rad ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića da radi u korist BiH.

"Nenad Nešić na zadnjem Savjetu ministara BiH imao je 20 tačaka dnevnog reda sve u korist BiH. On da je želio da radi protiv BiH ne bi radio ovo sve", kazao je Helez.



Izvor: BN
Foto: Printscreen