Amerika nema plan za ukidanje Republike Srpske


29.03.2023 10:12


Ako ovi zakoni (kriminalizaciji javne riječi i o nevladinim organizacijama) budu usvojeni, žrtve će biti obični građani čiji je jedini grijeh to što se ne slažu s njegovom politikom – naveo je Marfi u intervjuu za „Nezavisne“.



Majkl Marfi, američki ambasador u Bosni i Hercegovini, kazao je u intervjuu za "Nezavisne novine" da ne postoji nijedan razlog da građani Republike Srpske, i bilo ko u BiH, imaju strah od SAD ili da imaju nepovjerenje prema SAD.

"Nismo sad, niti smo ikad, niti ćemo biti neprijatelji srpskog naroda gdje god da on živi. Isto govorim i javno i privatno", kazao je Marfi, komentarišući odluku Vlade Republike Srpske o prekidu komunikacija sa američkim diplomatama.

"Mislim da je da napravimo razliku između onog što ja zovem agresivni neistiniti diskurs koji propagiraju pojedini predstavnici političke elite u Republici Srpskoj u svojim medijima i mišljenja običnih građana Republike Srpske. To su dvije potpuno različite stvari. Ja duboko poštujem građane Bosne i Hercegovine gdje god oni žive, i znam da su ljudi ovdje dovoljno mudri da bi mogli  sebi da dozvole da upadnu u zamku nečega što je potpuno očigledno neistiniti diskurs i pokušaj manipulacije, bez obzira na to da li takve manipulacije dolazile od političara iz Banjaluke ili iz Sarajeva ili Mostara", kazao je on.

Marfi vjeruje da je ono što vidimo u Republici Srpskoj pokušaj da se stvori strah s ciljem koji ide u korist onima koji takve informacije plasiraju u javnost.

"Oni koji to čine su sebični i skučeni. A da li sam time iznenađen, pa i ne baš. Oni koji samo žele da odvrate pažnju od vlastitog ponašanja, vlastitih akcija, to se posebno odnosi na političke lidere, često kreiraju upravo takvo okruženje koje sam vam opisao. Sve je to u cilju manipulisanja javnim mnjenjem.



Želim da kažem još nešto važno:



Ne postoji nijedan razlog da građani Republike Srpske, kao uostalom i bilo ko u BiH, imaju strah od SAD ili da imaju nepovjerenje prema SAD. Ja sam na prvoj pres-konferenciji koju sam imao u Banjaluci veoma jasno rekao da SAD nisu ovdje zato, niti da imaju plan da ukinu Republiku Srpsku", kazao je američki ambasador.

Osvrćući se na izmjene Krivičnog zakonika u kome treba da se kriminalizuje javna riječ, Marfi je rekao da prvo želi da snažno osudi napad na nevladine aktiviste u Banjoj Luci.

"To moram da kažem. Svaki građanin ima pravo da živi u miru i da ne bude izložen bilo kakvom nasilju. Bilo šta manje od toga potpuno je neprihvatljivo. Takođe bih želio da napomenem da su izjave nekih zvaničnika uoči tih napada stvorile okruženje koje izgleda da je dalo sugestije da bi tolerisalo, pa čak i ohrabrilo takve vrste aktivnosti. Iskreno, to je za svaku osudu. Oni koji su ta nedjela počinili moraju se suočiti s pravdom. To je obaveza vlasti u Republici Srpskoj. Istina je da neke zemlje u EU imaju zakone o kriminalizacija klevete. Ali, postoje brojne razlike između onog u tim zemljama i onog u Republici Srpskoj", kazao je američki ambasador.

Naprimjer, kaže on, oni imaju tijela za zaštitu medija i nezavisno pravosuđe koje predstavlja branu zloupotrebama i štiti od zloupotreba zakona od političkih lidera.

"U Republici Srpskoj to nije slučaj. U SAD nemamo zakon koji bi od nevladinih organizacija tražio da se kod vlasti registruju kao strani agenti. To tražimo od lobista. Ako ovi zakoni budu usvojeni, žrtve će biti obični građani čiji je jedini grijeh to što se ne slažu s njegovom politikom – naveo je Marfi u intervjuu za „Nezavisne“.



Izvor: BN/Nezavisne
Foto: Nezavisne