" />   " />   " />


Tuča u ambasadi: Bitanga i Škipina se hvatali za grkljan


29.03.2023 19:15


No, kako stoji u nastavku pisma – verbalne uvrede koje je Bitanga iznosio su nastavljene, pa je u jednom momentu savjetnik Škipina reagovao tako da je Bitangu uhvatio za grkljan. 

 


Ambasador Bosne i Hercegovine Mato Zeko prije nekoliko dana pismenim je putem obavijestio Ministarstvo spoljnih poslova da je u Ambasadi BiH u Jordanu koju on predvodi došlo prvo do verbalnog, pa onda i do fizičkog obračuna između visokorangiranih službenika Satka Bitange (ministar savjetnik) i Nenada Škipine (savjetnik).

Na osnovu dopisa koje je Zeko uputio nadležnom ministarstvu, a u koji je uvid imao portal Inforadar, do incidenta je došlo u momentu kada je ministar savjetnik Bitanga saznao da savjetnik Škipina hitno putuje u Sarajevo zbog popravka informatičke opreme.

“Bitanga je nakon toga otpočeo s verbalnim uvredama kako veleposlanika tako i savjetnika Škipinu, pri tome bezobzirno izmišljajući razne insinuacije, kao i stalnim ponavljanjem kako je on jedini profesionalac u diplomaciji, pri tom očigledno svjesno izazivajući već incident iz samo njemu znanih razloga. Veleposlanik svjestan činjenice da ovakvi incidenti ne idu u prilog nikome, a poznavajući i činjenicu da ministar savjetnik Bitanga uglavnom ide na verbalno vrijeđanje kako nadređenih, tako i poznanika, nije želio reagovati, pri tome ne želeći uopšte ulaziti u polemiku”, stoji u dopisu.

No, kako stoji u nastavku pisma – verbalne uvrede koje je Bitanga iznosio su nastavljene, pa je u jednom momentu savjetnik Škipina reagovao tako da je Bitangu uhvatio za grkljan.

Dvojicu službenika ambasade je razdvojio ambasador, a u svom dopisu naglašava da je do sličnih situacija (verbalnih okršaja) dolazilo i ranije.

U dopisu ističe i to da smatra da događaju ne treba davati publicitet, pa tako ni za N1 Zeko nije bio voljan pretjerano opširno govoriti o incidentu.

“Radim puno bitnije stvari. To se desilo, ja nastojim da se smiri i smirilo se… To su radnici Ministarstva spoljnih poslova, neka oni odrađuju svoj dio posla. Meni je puno bitnija ekonomska i kulturna diplomacija”, naveo je Zeko za N1.

A Ministarstvu spoljnih poslova pisao je i jedan od aktera nemilog događaja Nenad Škipina.

Nakon svog opisa kompletnog događaja, osvrnuo se i na način na koji se sve završilo.

“Nakon takvih izjava i drskog ponašanja i iznijetih laži, iznijetih od strane Bitange, ustao sam i uhvatio ga za vrat uz riječi da je dosta takvog ponašanja. Povreda mog dostojanstva od strane imenovanog je ponavljana u više navrata, a da nisam izazvao takvo ponašanje i bez ikakvog reagovanja od strane MIP BiH, te sam bio prinuđen da ga opomenem upotrebom zahvata džiu-džice, koji je bio krajnje kontrolisan, jer sam majstor ove borilačke vještine. Da sam želio da ga udavim ili povrijedim, učinio bih to na potpuno drugi način”, napisao je Škipina.

O odgovoru kojeg su dobili iz Ministarstva spoljnih poslova Zeko nije bio voljan govoriti.

“Neka odrade svoj dio posla. Za mene je to završena priča”, poručio je ambasador Bosne i Hercegovine u Jordanu.Izvor: N1
Foto: Inforadar