Da li biste platili 4000€ za ćufte od mamuta?


30.03.2023 19:51


Ćufta od izumrlog mamuta je napravila i predstavila kultivisana kompanija za meso “Wov”, vaskrsavajući meso davno izumrlih životinja - mamuta! Projekat ima za cilj da pokaže potencijal mesa uzgojenog iz ćelija bez ubijanja životinja, i da istakne vezu između velike stočarske proizvodnje i uništavanja divljih životinja i klime.



Ćuftu od mamuta proizvela je australijska kompanija Vow koja ima drugačiji pristup uzgojenom mesu.

Postoje brojne kompanije koje rade na zamenama za konvencionalno meso, kao što su piletina, svinjetina i govedina. Ali Vow je imao za cilj da pomeša i uskladi ćelije iz nekonvencionalnih vrsta kako bi stvorio nove vrste mesa.

Kompanija je već istražila potencijal više od 50 vrsta, uključujući alpaku, bivola, krokodila, kengura, pauna i različite vrste riba.

Prvo uzgajano meso koje će biti prodato u restoranima biće japanska prepelica, za koju kompanija očekuje da će se ove godine naći u restoranima u Singapuru.

Tim Noakesmith, koji je suosnivač “Vow with Peppou”, rekao je:

“Izabrali smo vunastog mamuta jer je on simbol gubitka raznolikosti i simbol klimatskih promena. Smatra se da je stvorenje dovedeno do izumiranja zbog lova od strane ljudi i zagrevanja planete Zemlje nakon poslednjeg ledenog doba piše Gardijan

Početna ideja je bila od Basa Korstena iz kreativne agencije Vunderman Thompson:
“Naš cilj je da započnemo razgovor o tome kako jedemo i kako buduće alternative mogu izgledati i imati ukus. Kultivno meso je meso, ali ne kakvo mi poznajemo.”


Vow je radio sa profesorom Ernstom Volvetangom, na Australijskom institutu za bioinženjering na Univerzitetu u Kvinslendu, na stvaranju proteina mišića mamuta.

Njegov tim je uzeo sekvencu DNK za mioglobin mamuta, ključni protein mišića koji daje ukus mesu, i popunio nekoliko praznina koristeći DNK slona.Ova sekvenca je smeštena u matične ćelije mioblasta ovce, koje su se replicirale da bi porasle do 20 milijardi ćelija koje je kompanija kasnije koristila za uzgoj mesa mamuta,

“Bilo je smešno lako i brzo. “Uradili smo ovo za nekoliko nedelja.” U početku je ideja bila da se proizvede meso dodoa ali potrebne sekvence DNK ne postoje.” rekao je Volvetang.

Niko još nije probao ćufte od mamuta. „Nismo videli ovaj protein hiljadama godina“, rekao je Volvetang. „Dakle, nemamo pojma kako bi naš imuni sistem reagovao kada ga pojedemo. Ali ako bismo to uradili ponovo, sigurno bismo to mogli da uradimo na način koji bi to učinio prijatnijim za regulatorna tela.

Ćufta od mamuta predstavljena je u utorak uveče u Nemu, naučnom muzeju u Holandiji.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Pixabay/Ilustracija