Preokret: Zelenski razmišlja da se povuku iz Bahmuta


06.04.2023 20:25


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je da postoji mogućnost povlačenja vojske iz Bahmuta, grada na istoku zemlje, oko kog se od jula prošle godine vode žestoke borbe!



Iznenadna promena mišljenja usledila je tokom njegovog boravka u Poljskoj, gde se sastao sa čelnicima susedne zemlje, koja uz Sjedinjene Države i Veliku Britaniju važi za najpouzdanijeg ukrajinskog saveznika.


Ispravna odluka


- Za mene je najvažnije da ne izgubimo našu vojsku. I svakako, ako dođe trenutak još intenzivnijih događanja i opasnosti, da možemo da izgubimo ljudstvo, postoje generali koji će doneti ispravne odluke na licu mesta. Siguran sam u to - rekao je Zelenski u Varšavi nakon sastanka s poljskim predsednikom Andržejom Dudom.

Početkom marta Zelenski je rekao da će se Bahmut braniti do kraja, jer će u slučaju njegovog pada ruska vojska imati otvoren put sve do Kijeva. Krajem marta ukrajinski predsednik je rekao da će ga međunarodna zajednica i javnost naterati na pregovore sa Rusijom ako Bahmut padne.

Andrej Mlakar, vojni komentator Kurir televizije, kaže da je promena mišljenja Zelenskog logičan sled, s obzirom na velike gubitke ukrajinske vojske kod Bahmuta:



Izvor: Kurir
Foto: AP Efrem Lukatsky