Veza između dužine sna i skidanja kilograma


21.05.2022 07:42


San je čudotvoran lijek za cio organizam, međutim već duže vremena naučnike interesuje koliko kvalitetnog sna je potrebno za održavanje težine?U novoj studiji koja je predstavljena na Evropskom kongresu o debljini, naučnici su se približili odgovoru na pitanje koliko sati sna je potrebno da bi se održala odgovarajuća tjelesna težina.

Za potrebe ove studije, nešto manje od 200 odraslih gojaznih osoba dobilo je uputstva da o držanju stroge dijete u periodu od osam nedelja. Učesnici su tokom ovog procesa izgubili u prosjeku 12 odsto svoje tjelesne težine.

 


Međutim, tim koji je sproveo ovu studiju želio je da sazna i kako će različiti faktori uticati na održavanje dobijene težine tokom cijele godine. Mjerene su navike spavanja učesnika, kao i kvalitet njihovog sna.

Rezultati ove studje su pokazali da dovoljno kvalitetnog sna može da bude od velike pomoći kada je u pitanju postizanje i održvanje zdrave tjelesne težine.

Ne samo da se kod svih učesnika kvalitetan san nakon osmonedeljnog plana ishrane produžio, nego su i pojedinci koji su tokom studije i vježbali bili u stanju da održe kvalitetan san, dok oni koji nisu imali fizičku aktivnost - to nisu uspjeli, prenosi Klix.ba.

Takođe, kod onih koji su u prosjeku spavali kraće od šest sati noću, kao i oni koji su prijavili da im je kvalitet sna loš, prijavili su povećanje indeksa tjelesne mase (BMI) tokom godine.

Kako koautor studije Adrijan Bog objašnjava, njegov tim je iznenadila povezanost između gubitka težine sa poboljšanjem kvaliteta sna i njegovim trajanjem; kao i da je vježbanje zarad održavanja zdrave tjelesne mase tako usko povezano sa kvalitetom sna.

Takođe, iznenadilo ih je da odrasli koji ne spavaju dovoljno ili imaju loš san, nakon gubitka težine nisu ni približno uspješni u održavanju kilaže, kao ljudi koji imaju kvalitetan san.Izvor: Klix.ba
Foto: Pixabay.com