U prošloj godini samo četiri presude za korupciju


23.05.2022 10:01


Nedostatak posvećenosti vladavini prava, reforma pravosuđa i korupcije u pravosuđu su glavne teme na koje godinama upozoravaju evropski zvaničnici u brojnim izvještajima o BiH. Međutim, to za naše pravosuđe ne vrijedi jer iz godine u godinu imamo sve više slučajeva korupcije ali i nerješavanja slučajeva.



U Bosni i Hercegovini je u 2021.godini doneseno 147 pravosnažnih presuda za krivična djela korupcije, od čega se četiri odnose na visoku korpciju, podaci su nevladine organizacije Transparensy International BiH.



Pokretanje istraga i formiranje predmeta u tužilaštvima sve češće se koriste kao sredstvo za medijsku diskreditaciju političkih protivnika. Čak i kad se desi da se optužnica podigne, uglavnom stradaju nižerangirani službenici dok se za visokorangirane u kratkom roku slučaj riješi tako što se donese odluka o nesprovođenju istrage.



"Procesuiraju se samo u trenutku kada je to politički pogodno odnosno da li je neko pao u nemilost svoje stranke ili koalicije ili nije više u vlasti ili neka stranka koja ima veći uticaj na tužilaštvo može izdejstvoati da se neko iz protivničkog tabora proceusira, dok oni koji su trenutno na vlasti i imaju kontrolu nad radom pravosuđa ostaju neprocesuirani“, kaže Ivana Korajlić, Transparensy International BiH.



Nevladin sektor godinama upozorava na neefikasnost pravosuđa u BiH, posebno kada je u pitanju procesuiranje korupcije. Da je loše stanje u pravosuđu i da je korupcija odavno pod okriljem politike, smatraju i građani sa kojima smo razgovarali.



Izgleda da su isti oni koji sprovode korupciju ti koji vladaju zato ne preduzimaju ništa protiv onih sa kojima sarađuju.



Jedni druge čuvaju jedino tako sistem može da ostane u korupciji a da je korpucija i podmićivanje to je užas jedan.



Prema podacima Transparensija, sva tužilaštva u BiH podigla su ukupno 235 optužnica od čega se samo 6, ili 2,5% odnose na visoku korupciju. Brojni predmeti ostaju u ladicama 3 ili 4 godine nakon što se tužba podnese da uopšte sudija postupi i da ga uzme u rad, a nerijetko prođe i 10 i više godina od momenta kad je krivično djelo počinjeno u odnosu na završetak sudskog postupka.



"Tužilaštvo BiH je podiglo samo jednu optužnicu za visoku korupciju protiv Selme Cikotića i to za slučaj koji se desio prije više od 10 godina imate situaciju da se čeka po 10 godina da se podižu optužnice a onda imate situaciju da godinama traju sudski procesi“, kaže Ivana Korajlić, Transparensy International BiH.



Kako zapravo rade Tužilaštva u BiH jasno se vidi u slučaju Milana Tegeltije, bivšeg predjsednika VSTS-a BiH koji je, nakon ostavke zbog niza skandala i lošeg stanja u pravosuđu, imenovan za pravnog savjetnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika,čime su ogoljene veze koje postoje između pravosuđa i politike. To je  pokazalo i sav apsurd toga kako su kod nas koncipirani zakoni, kako se oni tumače i na kraju kakav je sistem odgovornosti.



Izvor: BN
Foto: BN