Po prvi put ikad pas liječen od alkoholizma!


10.04.2023 10:50


U Britaniji je prvi put u svetu jedan pas je lečen od alkoholizma. Pas je lečen od zavisnosti od alkohola od strane spasilaca životinja Koko, dvogodišnji labradorski pas, doveden je u Woodside Animal Rescue Trust u Plimptonu, Devon, sa još jednim psom nakon smrti njihovog vlasnika.



Osoblje spasilačkog centra za pse kaže da su psi postali zavisni od alkohola kada je njihov vlasnik ostavio piće pre nego što je zaspao. Životinjama je bila potrebna hitna pomoć ubrzo nakon što su stigle nakon što su patile od napadaja.

Dok je jedan pas kasnije uginuo, Koko je uspeo da se oporavi nakon što je lečen od odvikavanja od alkohola. Koko je ostala pod sedativima četiri nedelje kako bi izbegla napade

Woodside Animal Rescue Trust je napisao na društvenim mrežama: “Odvikavanje od psećeg alkohola, prvo za nas. Želeli bismo da vas upoznamo sa najnovijim članom Dunroaminove jedinice za specijalnu negu, ljupkim dečakom po imenu Koko“,nastavlja se u objavi.

“Koko je sa nama više od mesec dana, od kada je stigla na intenzivnu negu. Njegova priča je tragična i svedoči koliko je naša jedinica za specijalnu negu vitalna.”

Nakon što je stigao sa svojim psećim prijateljem nakon smrti njegovog vlasnika, on i njegov saputnik su se brzo razboleli. Kokov prijatelj je više puta odgovarao, a ubrzo je i Coco počela da se uklapa. Srećom, veterinar je u to vreme bio na licu mesta i bio je u mogućnosti da pruži hitnu pomoć, ali nažalost Kokov prijatelj je preminuo uprkos našim najboljim naporima.


„Koko je i dalje bila ozbiljno loše i zahtevala je 24-časovnu negu. Postalo je jasno da pati od simptoma povlačenja. Ovo je skup simptoma različite težine koji se javljaju kod osobe kao rezultat prestanka upotrebe alkohola ili psihoaktivnih supstanci u velikim količinama.” kaže se u objavi centra za spasavanje životinja prenosi britanski telegraf

Centar je rekao da se nada da će Koko na kraju biti usvojen.

Te dodaju: “Tako smo zahvalni što smo sada van opasnosti i Koko je prekinula sve lekove i sada počinje da se ponaša kao normalan pas. Još nije spreman za usvajanje i iako se čini da se fizički oporavio, psihički je još uvek veoma uznemiren s vremena na vreme.”

Na kraju da dodamo naučnici su otkrili da aj-aj lemuri i spori lori vole da piju alkohol. Eksperimentalno je utvrđeno da životinje uvek biraju nektar sa većim sadržajem alkohola, odnosno čine to svesno.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Pixabay