Bonska ovlaštenja - ako bude opstrukcije izbora


25.05.2022 12:16


Ministri HDZ-a BiH koji blokiraju odluke o finansiranju predstojećih izbora iskazuju nepoštovanje prema demokratiji, kazali su večeras iz Delegacije EU u BiH u izjavi za Fokus.ba.



– Nema sumnje da će biti obezbjeđenja finansijska sredstva za izbore. Ako bude potrebno, i kao krajnja mjera, preko Bonskih ovlaštenja – naveli su, te su time, praktično, demantovali određene špekulacije da ambasador Johann Sattler blokira odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o nametanju finansijske odluke potrebne radi provođenje izbora.



Kao što je poznato, HDZ na čijem čelu je Dragan Čović otvoreno blokira donošenje finansijske odluke za provođenje izbora a što je demonstrirao kako u Savjetu ministara, tako i u Domu naroda Parlamenta BiH.



– U praksi, ostalo je malo vremena. Institucionalno rješenje bi bila najbolja opcija, jer bi to značilo lokalno vlasništvo. EU blisko sarađuje sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući OHR, na pronalaženju rješenja koje bi u potpunosti obezbijedilo finansijska sredstva za predstojeće izbore- poručili su iz Delegacije EU u izjavi za Fokus.ba.



Izvor: Fokus.ba
Foto: Delegacija EU o izborima u BiH: Ako bude potrebno koristićemo Bonska ovlaštenja!