Srpska prinudno naplaćuje milione od Đoke Ekvatora


21.04.2023 08:40


Preduzeće „Ekvator“ u vlasništvu Đorđa Davidovića nije vratilo milionski kredit Investiciono – razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske, saznaje CAPITAL. IRB je „Ekvatoru“ 2012. godine odobrio kredit od šest miliona na 108 mjeseci sa grejs periodom od 12 mjeseci.

Međutim, preduzeće koje sve više tone u dugove kredit nije vratilo.

U IRB-u su za CAPITAL potvrdili da su, s ciljem naplate milionskog duga, protiv „Ekvatora“ i založnog dužnika Đorđa Davidovića pokrenuli izvršni postupak kao i prijedlog za protest mjenice.

Kazali su da dospjela potraživanja od ovog preduzeća iznose 6,96 miliona KM.

Istakli su da su u više navrata slali opomene dužniku i zahtijevali plaćanje dospjelih rata te da je podnesena mjenica na naplatu i blokiran račun „Ekvatora“.

„IRBRS je pokrenula izvršni postupak pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci protiv „Ekvatora“ i založnog dužnika Đorđa Davidovića po osnovu izvršne isprave – otpravka originala u svrhu izvršenja notarskog ugovora o zasnivanju hipoteke. S ciljem naplate potraživanja podnijeli smo i prijedlog za protest mjenice, te će odmah po okončanju vanparničnog postupka pred nadležnim sudom biti pokrenut i izvršni postupak po osnovu vjerodostojne isprave mjenice sa protestom“, istakli su IRB.

Dodali su da bi kredit trebalo da bude u cijelosti isplaćen do 1. avgusta 2024. godine.

S druge strane, vlasnik „Ekvatora“ ne spori da dug nije vratio, ali tvrdi i da će to u najkraćem periodu biti riješeno.

„Korona je napravila zastoj u poslovanju svima pa i ’Ekvatoru’ i zbog toga smo došli u zakašnjnje“, pravda se Davidović.

Navodi da pregovara sa ozbiljnim stranim investitorima kojima će prodati dio nekretnina i na taj način obezbijediti novac neophodan za vraćanje duga.

„Vrlo brzo ćemo izmiriti kompletan iznos za kamate i glavnicu prema IRB-u. Imamo određenu imovinu, nismo taj kredit potrošili u luksuz već u investicije i očekujemo do kraja ovog mjeseca ugovore“, kazao je Davidović.

Inače, „Ekvatoru“ su računi blokirani još od 2020. godine, a u kakvom stanju se preduzeće nalazi najbolje pokazuje podatak da još nije završilo stambenu zgradu za koju je prije nekoliko godina od kupaca uzelo novac.Izvor: Capital
Foto: RTRS/Printscreen