Cvjeta crno tržište životinja u BiH: Piton 350 KM


22.04.2023 10:46


Iako je u Bosni i Hercegovini zabranjeno držati egzotične životinje, na internet oglasnim stranicama prodaju se brojne takve životinje.



Članom 9. stav 2. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja propisano je da je zabranjena prodaja egzotičnih životinja i životinja zaštićenih zakonom, dok je članom 6. stav 3. spomenutog Zakona zabranjeno držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje, te životinjske vrste i pasmine opasne za život.
 
Prema raspoloživim bazama koje vodi Uprava za indirektno oporezivanje od 2017. do 2023. godine uvezene su razne divlje i egzotične vrste, kao što su majmuni, dvogrbe kamile, lame, lemuri, činčile, tigrovi, zebre, rakuni i druge. A da cvjeta crno tržište egzotičnih životinja u BiH, pokazuju oglasi na prodajnim stranica.
 
Na jednoj od najpopularnijoj oglasnih stranica za prodaju na internetu olx.ba, moguće je pronaći pitona za 350 KM, tarantule od 30 KM do 150 KM, iguanu za 350 KM, a tu su i majmuni, čija je cijena na upit.
 
Doktor veterine Ivka Džolan, veterinar Zoo centra iz Sarajeva za N1 kaže da bi se trebalo zakonski tome stati u kraj, ali jako je teško, kao i sa mnogim drugim stvarima u našoj zemlji.
 
Ponavlja da naš zakon ne dozvoljava niti uvoz, niti prodaju, niti držanje egzotičnih životinja, a pod egzotičnim životinjama se podrazumijevaju tarantule, zmije, kameleoni i sve ono što se može naći na olx.ba.
 
“Sitne životinje su dozvoljene, a to su glodari. Mi to i ne uvozimo, to je uglavnom domaći uzgoj u BiH. To su kunići, mali hrčci, zamorci, male ptice tigrice… a sve ostalo je neka ilegalna prodaja”, ističe veterinarka Zoo centra.
 
Novčane kazne za imaoce divljih ili egzotičnih životinja su od 30 KM do 10.000 KM.
 
Podsjetimo i na skorašnji slučaj gdje se u sarajevskom naselju Poljine drži divlja životinja, odnosno mladunče lava. Nakon što su to mediji objavili iz KUIP-a je potvrđeno da je formiran predmet za dalje postupanje u saradnji sa policijskim i drugim organima, po potrebi.



Izvor: N1
Foto: Olx.ba