Šmit Dodiku: Državna imovina nije riješena Dejtonom


25.04.2023 13:34


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit komentarisao je pitanje državne imovine koja je proteklih dana ponovo u centru javnosti.Podsjetimo, u Banjaluci su juče stranke iz Republike Srpske predvođene SNSD-om i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom potpisale zajedničku izjavu o državnoj imovini osim Srpske demokratske stranke.

To je uslijedilo nakon što su probosanske stranke u Parlamentu BiH potpisale istu izjavu, a nakon toga poslanici iz Republike Srpske napustili sjednicu.

“Naime, nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno u Dejtonu. Ovo je fundamentalno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba da se riješi. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao! Kada je u pitanju proces kako doći do rješenja, potrebni su nam tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i opština”, naveo je Šmit.

On podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava:

“Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i ja odlučno odbacujem bilo kakve neodgovorne radnje u tom pogledu”, istakao je Šmit osvrćući se na brojne i nekoliko puta ponovljene izjave Dodika o “otcjepljenju Republike Srpske”.

Naglasio je da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati i da nikakve prepreke za slobodu kretanja unutar BiH nisu prihvatljive.

“Zadatak političara u BiH je da konačno provedu Dejton u potpunosti i da o njemu ne pričaju izmišljene gluposti. Poštovanje ustavnog poretka u zemlji je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH je sastavni dio GFAP-a i odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi”, poručio je Šmit.Izvor: N1
Foto: N1