Zvanično: Bajden će biti kandidat na izborima 2024.


25.04.2023 15:30


Američki predsednik Džozef Bajden objavio je da će se kandidovati za predsedničke izbore u SAD 2024.Kako piše BBC, zvanično je pokrenuta kampanja Bajdena za reizbor – u vidu trominutnog video-spotaa koji počinje jednom rečju: Sloboda.

Bajden tvrdi da će prava na abortus, odbrana demokratije, prava glasa i mreža socijalne zaštite biti među najvažnijim pitanjima na glasanju 2024. godine.
On kaže da će birači biti suočeni sa izborom da sledećoj generaciji ostave „više ili manje slobode“ i „više ili manje prava“.

"Svaka generacija Amerikanaca se suočila sa trenutkom kada je morala da brani demokratiju, da se zalaže za naše lične slobode i da se založi za naše pravo glasa i naša građanska prava. Ovo je naše", kazao je Bajden.

Osvrćući se na svoju predizbornu poruku iz 2020. da su Amerikanci "u borbi za dušu" svoje nacije, on predstavlja svoj slogan iz 2024. godine: "Hajde da završimo posao".

Rojtersov izvor je pak rekao da je Bajdenov tim već izabrao menadžera kampanje za 2024. Džuli Čavez Rodrigez, koja je sada viša savetnica u Beloj kući, a prethodno je radila kao zamenik šefa Bajdenove kampanje 2020. godine.

Očekuje se da će Bajden zadržati svoje bliske saradnike, među kojima je i državni sekretar Entoni Blinken, koji je bio spoljnopolitički kadar tokom njegove kampanje 2020.

Međutim, Bajdenu će sigurno problem predstavljati starost, pošto je 80-godišnji lider najstariji predsednik u istoriji SAD. Bajden je inaugurisan u 78. godini, a do kraja svog eventualnog drugog mandata imao bi 86 godina.

Nedavne ankete sugerišu da je Bajdenova starost glavna briga među glasačima, a istraživanje "En-Bi-Si njuza" objavljeno tokom vikenda pokazalo je da 70 odsto anketiranih veruje da on ne bi trebalo da se kandiduje 2024, uključujući 51 odsto kolega iz njegove stranke. Od onih koji se protive kampanji za reizbor 69 procenata je kao faktor navelo zabrinutost oko Bajdenovih godina.

Brojni glasovi ukazuju na to da stariji političari ugrožavaju sposobnost američkog sistema da deluje, te da se Vašington pretvara u gerontokratiju sa sve starijim i nemoćnijim Kongresom, navodi Raša tudej Balkan.Izvor: Blic
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky