336 evra kazne ako poprskate pješaka


05.05.2023 13:53


Jake kiše neizostavan su deo proleća i jeseni u Norveškoj, no to ne sprečava lokalno stanovništvo da uživa na otvorenom. Problemi nastaju kada se putevi napune vodom te ne samo da otežavaju prolazak vozačima, već mogu upropastiti dan pešacima.Podignete li talas vode svojim automobilom s puta i njime poprskate slučajnog prolaznika u Norveškoj, očekujte kaznu.


Internet stranica The Norway Guide, koja predstavlja tu zemlju na severu Evrope, njenu kulturu i običaje, ističe da je prskanje prolaznika vodom kada vozite automobil protivzakonit čin. Svi vozači trebalo bi biti pažljivi prema vozačima.


Ako vodom poprskate pešaka dok se vozite u automobilu, očekujte da ćete dobiti novčanu kaznu. Ona trenutno iznosi 4.000 norveških kruna, odnosno oko 336 evra.

Kako sprečiti taj scenario ako se nađete za volanom i na norveškom putu punom vode? Vozači se podsstiču da uspore kada automobilom prolaze pokraj pešaka i tako spreče prskanje.

Prskanje pešaka zabranjeno je i u nekim drugim zemljama sveta. U nekim delovima Sjedinjenih Američkih Država možete dobiti kaznu od 175 dolara ako se dokaže da ste namerno poprskali nekog pešaka vodom i on vas prijavi.

Prema britanskom Zakonu iz 1988. godine, prekršaj je voziti bez razumnog obzira prema drugim osobama, a to uključuje i slučaj vožnje kroz baru koja uzrokuje prskanje pešaka. Maksimalna moguća kazna za ovaj prekršaj je 5.000 funti, no obično se naplaćuje oko 100 funti.

Prskanje pešaka zabranjeno je i u Japanu. Poprskate li slučajnog pešaka vodom dok prolazite kraj njega u automobilu, morate da platite kaznu do 7.000 jena, odnosno oko 45 evra.Izvor: B92
Foto: Pixabay/Ilustracija