Ruska „Optima grupa“ u minusu 194 miliona KM


27.05.2022 09:38


Ni 900 miliona KM koje su ruski vlasnici, ako je suditi po poslovnoj dokumentaciji, upumpali prošle godine u „Optima grupu“ nije bilo dovoljno da ovo preduzeće ostvari pozitivan rezultat. Naprotiv, „Optima“ je sa minusom od 194,3 miliona KM lani imala jedan od najlošijih rezultata od osnivanja. 



Ukupni prihodi „Optima grupe“, koja posluje u sklopu „Nestro“ grupacije zajedno sa „Rafinerijom nafte Brod“, „Rafinerijom ulja Modriča“ i benzinskim pumpama „Nestro petrol“, lani su iznosili nešto više od pola milijarde KM.

Međutim, rashodi su bili daleko veći, što je rezultiralo gubitkom od skoro 195 miliona.

Iz finansijskog izvještaja ovog preduzeća vidljivo je da su im dugoročne obaveze značajno smanjene, a kapital povećan.

Ukupne obaveze preduzeća na kraju prošle godine su iznosile 341,3 miliona KM i skoro u potpunosti se odnose na kratkoročne obaveze, koje su u odnosu na godinu ranije povećane za oko 27 miliona KM.

S druge strane, dugoročne obaveze su smanjene za čak 509,7 miliona KM i na kraju prošle godine su iznosile 1,1 milion maraka.

Značajne promjene vidljive su i na osnovnom kapitalu koji je povećan za čak 1,17 milijardi maraka, a preduzeće više nema gubitka iznad kapitala.

Ekonomisti sa kojima smo razgovarali kažu da ovi podaci upućuju na to da su obaveze „Optime“ smanjene jer su konvertovane u kapital, ali da je bila i velika novčana uplata što je takođe dovelo do značajnog povećanja osnovnog kapitala.

Podsjećamo, CAPITAL je prošle godine objavio da su ruski vlasnici „Optime“ za nepune tri godine upumpali u to preduzeće 1,77 milijardi maraka kroz dokapitalizaciju.

Međutim, sve to se odvija pod velom tajne i daleko od očiju javnosti i da čak ni nadležne institucije u BiH nisu previše upućene u te transfere niti su im poznate namjere zbog kojih Rusi sve to rade.

„Optima grupa“ je osnovana u februaru 2008. godine, a osnivač je ruska kompanija “Njeftegazinkor”. Većinski vlasnik “Njeftegazinkora” je „Zarubežnjeft“, rusko državno preduzeće sa sjedištem u Moskvi.

 



Izvor: Capital
Foto: Capital