Osam predmeta koji donose sreću u kući


27.05.2022 13:13


Vjerujete li da neki predmeti donose sreću? Možda ne vjerujete da je tako, ali zašto ne isprobati?



1. Potkovica

 

Možete ih pronaći svuda, a vjerovatno ste ih kod nekoga u kući i vidjeli, ali znate li zašto se smatraju srećonošama? Tradicija seže još u davnu Irsku i njihove legende i priče. Neki kažu da će ona potjerati sve loše iz kuće, a neke legende tvrde da će držati zle ljude podalje. Šta god da je istina, postavite je iznad vanjskih vrata kako bi štitila domaćinstvo.

 

2. Simboli kornjače

 

Baš kako se u Irskoj vjeruje da je potkovicu dobro imati u kući, tako se prema pravilima Feng Shuija vjeruje da kornjača štiti dom i iznimno je jak simbol. Bilo da se radi o pravom oklopu kornjače ili plastičnoj verziji, ona bi trebala biti jak čuvar doma a stavlja se kod ulaznih vrata.

 

3. Bambus

 

Kineska kultura objašnjava bambus kao biljku koja je integralni dio svakog doma. Broj stabljika koje biljka ima isto imaju svoje značenje. Na primjer, nikada se ne smije nekome davati biljka s četiri stabljike jer je prema njihovoj neurologiji to broj koji je povezan sa smrću i lošom srećom.

 

4. Crvena boja

 

Crvena boja se u nekoliko kultura povezuje s dobrom srećom. Kinezi Novu Godinu uvijek čekaju obučeni u crveno te u crvene omotnice stave novac. U Indiji mnoge mlade nose crvene haljine kao simbol čednosti i prosperiteta. Vaza, tepih u crvenoj boji će biti dovoljni da vas zaštite.

 

5. Hamsa amulet

 

Hamsa ruka je simbol u islamskoj i jevrejskoj istoriji, kulturi i religiji. Smatra se zaštitnim amuletom, a mnogi ga danas nose kao ukras. Neke priče upućuju da će vas štititi od zlog oka.

 

6. Simbol svinje

 

“Shwein gehabt!” To biste rekli ako ste Nijemac da ste recimo osvojili loto. Doslovno bi to u prevodu značilo „imam svinju“. Za razliku od ostalih simbola, svinja je simbol dobre sreće iz istorijskih razloga, ne religijskih. U Evropi je osoba morala biti bogata da bi imala svinje.

 

7. Ljuska šarana

 

Neki ljudi u novčaniku nose fotografiju djece, a drugi ljusku šarana. U nekim se zemljama ova riba jede uvijek oko praznika, a naknadno se uzme nešto ljuske i spremi kako bi podstaklo dobru sreću.

 

8. Žir

 

Bilo da ga držite u posudi ili na prozoru, prema tradiciji sjevernih zemalja Evrope on će vas štititi i dati vam snagu jaku kao drvo na kojem žir raste, prenosi Ordinacija.hr.



Izvor: Ordinacija.hr
Foto: Pixabay