UIO BiH 30 miliona maraka treba da uplati Srpskoj


05.06.2023 10:22


Na račun Republike Srpske za sedam dana trebalo bi da legne 30 miliona maraka po osnovu pravosnažne presude kojom je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) obavezna da joj isplati taj novac, a u nadležnim institucijama za sada ne otkrivaju šta će se desiti, odnosno da li će novac biti uplaćen ili će uslijediti raniji scenario blokade računa institucije za indirektno oporezivanje na nivou BiH.



Na osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu UIO je obavezan da isplati Srpskoj oko 30 miliona maraka sa kamatom. Srpska je još prije pet godina zaplijenila sa računa UIO skoro 4,7 miliona maraka pa je sud u više navrata odgodio izvršenje rješenja, a prema najnovijoj njihovoj odluci rok za naplatu je 11. jun ove godine.

Iz UIO nismo dobili odgovore da li će ponovo posredstvom Pravobranilaštva BiH tražiti odgodu rješenja Suda BiH, kao ni da li će novac isplatiti Srpskoj.

Takođe ni sa adrese Pravobranilaštva BiH, koje je pravni zastupnik UIO, na pitanja koja smo im proslijedili još prije desetak dana nismo dobili odgovore da li su u međuvremenu zatražili prolongiranje izvršenja rješenja Suda BiH.

Sa druge strane u Sudu BiH zatražili su broj rješenja da bi nam dostavili detaljne informacije o tom predmetu.

Prema nezvaničnim informacijama iz UIO odlazeći direktor te institucije Miro Džakula poručio je da neće tražiti odgodu izvršenja rješenja.

- Šta će se deseti, ne znamo. Upravni odbor UIO je tražio da uprava sama predloži rješenje - kako i na koji način da to sve jednom za svagda bude okončano. UIO nije kriv za taj problem, jer je Upravni odbor donosio sam koeficijente o raspodjeli prihoda - rekao je izvor "Glasa" iz UIO.

Ministarka finansija RS Zora Vidović u petak nije odgovarala na naše pozive, a ranije je navela da očekuje da će Srpska ove godine dobiti svojih 30 miliona maraka sa kamatom, jer je to definisano i pravosnažnom presudom Suda BiH.

- Sud je svoju pravosnažnu presudu sam odgađao već nekoliko puta. Mi smo se žalili na sudiju, pisali smo VSTS-u i predsjedniku Suda BiH, ali ništa nije pomoglo. Očekujemo da to bude razriješeno ove godine i da Srpskoj 11. juna bude doznačeno 30 miliona maraka - rekla je "Glasu" Vidovićeva i podsjetila da su nastojali da postignu vansudski sporazum o izmirenju obaveza sa Ministarstvom finansija FBiH, imajući u vidu da je riječ o novcu koji je raspodjelom pripao FBiH, a trebalo je Srpskoj.

Činjenica da Sud BiH sam svoju odluku prolongira, naglašava Vidovićeva, govori o zemlji u kojoj živimo i njenom sudstvu.



Izvor: Glas Srpske
Foto: Arhiv