Građani grcaju u dugovima, a funkcioneri spiskali 10 miliona maraka na luksuz


05.06.2023 10:29


Za institucije i zvaničnike Republike Srpske i Bosne i Hercegovine kriza je nepoznat pojam. Od početka godine, za samo pet mjeseci, potrošili su oko deset miliona maraka na kupovinu luksuznih službenih automobila.



Kada govorimo o pojedinačnim iznosima tu svakako prednjače Predsjedništvo BiH koje za jednu limuzinu izdvaja čak 318.357 KM i Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je odlučio da će za jedno vozilo potrošiti 311.103 marke sa obračunatim porezom.

Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu ove godine bila opterećena javnim dugom od 12,7 milijardi KM od čega na Republiku Srpsku otpada 6,2 milijarde maraka, ali sve to nije spriječilo funkcionere da se počaste luksuzom na teret građana.

Najniža penzija u RS iznosi svega 275 KM, minimalac je 700 KM, Srpska, kako je CAPITAL ranije objavio, kreće u najveće zaduženje na Banjalučkoj berzi od 210 miliona, ali njene zvaničnike interesuje više da li će im limuzina biti metalik crne ili sive boje.

Za tri automobila 600.000 maraka

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nedavno je naručilo tri automobila vrijedna gotovo 600.000 maraka. Za jedan od tih luksuznih automobila spremni su potrošiti čak 318.357 KM.

Zahtijevaju da taj automobil ima kožne presvlake sjedišta, asistenciju za praćenje linije na putu, asistenciju za pomoć prilikom parkiranja vozila, multifunkcionalni kožni upravljač sa funkcijom izmjene brzina, akustična stakla sa duplim staklima za bolju izolaciju od buke, digitalni radio i TV prijem, tvornički ugrađen frižider za piće, kao i tvornički ugrađen projektor na prednjoj šajbi.

Naručili su i SUV od 165.000 maraka, kao i višenamjensku limuzinu od gotovo 90.000 maraka.

Za Dodika limuzina od 311.103 KM

Odmah nakon Predsjedništva po pojedinačnim iznosima automobila slijedi Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je naručio četiri vozila i to jedno od 311.103 KM i tri vozila od 235.170 maraka.

Kada je u pitanju skuplje vozilo za njega u Službi predsjednika zahtijevaju da bude metalik crna limuzina, sa tv resiverom, grijanjem prednjih i zadnjih sjedišta, da unutrašnjost vozila bude crne boje, te da vozilo posjeduje ventilaciju i masažu prednjih sjedišta.

Zatražili su iprednja i zadnja LED svjetla (dnevna i glavna), digitalni radio prijemnik, fabričku asistenciju za pomoć pri parkiranju vozila, kao i fabričku asistenciju za praćenje linije na putu.

Kada su u pitanju jeftinija vozila koja je naručio predsjednik RS i za njih je zatraženo da budu metalik crne limuzine, da imaju aukustične zatamnjene prednje prozore, grijana prednja i zadnja sjedišta, paket za pušače, mehaničke rolo zavjese, retrovizore sa funkcijom memorije, kao i da posjeduje radio osjetljiv na dodir sa osam zvučnika.



Limuzina od 200.000 za pratnju štićenih ličnosti



Nakon ovih automobila, po vrijednosti, svakako slijedi, metalik crna limuzina Ministarstva unutrašnjih poslova koju su naručili za potrebe obezbjeđenja štićenih ličnosti. MUP je zapravo naručio četiriautomobila za koja je spreman potrošiti gotovo 550.000 KM, a najskuplji automobil spremni su platiti gotovo 200.000 maraka.

Po pojedinačnim narudžbama po vrijednosti svakako slijedi ona o kojoj je CAPITAL nedavno pisao, a to je narudžba Tužilaštva Bosne i Hercegovine na čelu sa glavnim tužiocem Milankom Kajganićem koje je raspisalo tender za metalik crnu limuzinu od gotovo 130.000 KM.



I Selman želi crnu limuzinu



Nije za zanemariti ni nabavka Ustavnog suda Republike Srpske na čelu sa predsjednikom DžerardomSelmanom koji je na novo putničko motorno vozilo odlučio potrošiti skoro 98.000 maraka.

Sud je zatražio da vozilo bude metalik crne boje, da ima grijana sjedišta naprijed i nazad, sjedišta moraju biti kožna, radarsko skeniranje ispred vozila sa automatskim kočenjem, kao i zatamnjena zadnja stakla.

Podsjetimo, CAPITAL je pisao i o nabavki limuzine kojom se počastio direktor Šuma RS Slaven Gojković a koja je vrijedila oko 95.000 KM, kao i o nabavki škode koju je kupio načelnik Šipova Milan Kovač.



MUP dao 2,1 milion KM za 54 automobila



Ako govorimo o nabavkama više automobila odjednom tu svakako prednjači MUP RS koji je dao gotovo 2,1 miliona KM za nabavku 54 vozila od Porsheleasinga, a što je CAPITAL takođe objavio. MUP je kako je već napomenuto dao i oko 550.000 KM za četiriautomobila zapotrebeobezbjeđenjaštićenihličnosti.

Ni Narodna Skupština Republike Srpske nije štedjela na limuzine pa su i oni dali oko 300.000 KM za pet automobila, dok je Generalni sekretarijat Vlade RS dao oko 300.000 KM za tri automobila.



Ožegović: Upitna svrsishodnost automobila



Damjan Ožegović iz organizacije Transparency international BiH istakao je da nabavka službenih automobila zakonski nije sporna jer na to imaju pravo, ali ono što jeste, ako izuzmemo moralnost, što se većina postupaka javnih nabavki ovih roba okonča sa po jednom ili dvije podnesene ponude.

„Institucije koje sprovode ove postupke često opterećuju kvalifikacione uslove na način da se već unaprijed zna koji je traženi model automobila, a sve češće i koji je to preferirani ponuđač“, pojasnio je Ožegović.

Dodatni problem je, kako kaže,i dogovor između samih ponuđača.

Pa tako, pojašnjava, iako mnogidobavljači jesu zastupnici određenog brenda, prijavljuju se po različitim tenderima dijeleći međusobno tržište i time narušavajući princip aktivne konkurencije.

„Luksuz kojim automobili obiluju nije zakonom zabranjen. Svakom ugovornom organu je ostavljena mogućnost da zahtijeva tehničke karakteristike prema svojim potrebama, međutim jedino pitanje ovdje je svrsishodnost svega što se nabavlja, naročito jer se u praksi često viđalo da se automobile traži da imaju ambijentalna svjetla, kopče za dječije sjedalice, posebno ozvučenjeitd“, naglasio je Ožegović.



Izvor: Capital
Foto: Capital