Dječaci skakali sa pontona i utopili se


07.06.2023 08:20


Dvojica tinejdžera (16) juče su se utopila u Savskom jezeru na Adi Ciganliji. Pretpostavlja se da su obilježavali kraj školske godine.Marko Mladenović iz Ronilačke jedinice Žandarmerije Srbije rekao je za RTS da je dežurna ekipa na teren izašla čim je dobila poziv i da su tijela brzo izvučena. Apelovao je na građane da ne koriste neuređena kupališta i da naročito obrate pažnju na djecu.

Dječaci koji su se juče utopili u Savskom jezeru su bili učenici Saobraćajne škole u Zemunu i Tehničke škole "Lola" u Železniku.

Mladenović je za RTS rekao da je dežurna ekipa na teren izašla čim je dobila poziv i da je ronilac vrlo brzo pronašao oba tijela. Podsjetio je da kupališna sezona nije počela, čak i na onim mjestima koja su tokom ljeta predviđena za kupanje.

"Oni su bili na mestu gde kajakaši imaju svoje treninge. Tu su skakali sa nekog pontona", naveo je Mladenović.

Istakao je da nije poznato da li su dječaci bili pod uticajem alkohola.

Mladenović je naveo da MUP koristi svaku priliku da preko medija i društvenih mreža apeluje na sve građane da se obrati pažnja na djecu pored vode i da ne koriste neuređena kupališta.

"Apelujemo na vlasnike splavova, plovnih objekata na rekama da se vodi računa o bezbednosti, da se koriste zaštitni prsluci i da se ne ulazi u vodu u alkoholisanom stanju", napomenuo je Mladenović.

Istakao je da nikako ne treba uskakati u vodu i pomagati osobi koja se davi.

"Poruka je da se nikako ne ulazi u vodu, jer u tim situacijama kada se neko bori za život, on je sklon da povuče drugog sa sobom pod vodu. Naša preporuka je da se ili pozove upomoć ili da se pruži neki čvrsti predmet ili uže na šta lice može ili da se dovuče do obale, ali nikako ne ulaziti u vodu za licem koje se davi", objasnio je Mladenović.Izvor: RTS
Foto: RTS