Šta Italijani ne opraštaju u vezi hrane


08.06.2023 10:31


Nazivaju to u šali 'kulinarskim kriminalom', ali kuhinja je u Italiji svetinja. Italijani zaista drže do kulinarske tradicije i neretko se ježe na zahteve turista koji obilaze italijanske gradove i traže, kako kažu Italijani, ono nemoguće.



Turisti verovatno nisu svesni da su odgovorni za prava „kulinarska krivična dela“ kada traže pastu sa kečapom ili picu od ananasa. Takve narudžbine i gastronomske želje su za većinu Italijana nešto najgore što može da se uradi njihovoj kuhinji, pokazuju rezultati istraživanja Bonusfindera Italia. Pitanje je bilo - šta užasava građane Italije od onoga što turisti traže u restoranima.


Oko 64,6 odsto Italijana smatra da je kečap kao sos na pasti najgore što traže turisti, 62 odsto njih se zgražava zbog ananasa na pici (takzovana havajska pica), iako je tu picu zaista teško naći u italijanskim restoranima.

Čak 55 odsto Italijana ne razume zašto stranci lome špagete na dva dela prilikom kuvanja.


Italijane užasava i pavlaka za kuvanje na pasti, kao i korišćenje pogrešnog tipa paste sa određenim sosovima. Strancima je teško da shvate da se ne radi o estetici ili nekoj izmišljotini već da svaki tip paste, a u Italiji ih je više od 300 vrsta, ima svoju specifičnu funkciju.

Tako da oni jedu pesto sa trofijama, sime di rapa (blitva) sa orekjetama kao i karbonaru sa špagetima, ali i amatričanu sa bukatinima.

Italijanima je nezamislivo da naruče picu s kečapom, da vide izrendani sir na špagetima sa morskim plodovima, a i preferiraju da jedu picu rukama, a ne viljuškom i nožem.

Takođe im je čudno što stranci ne dele hranu u restoranu (njih 52,1 odsto smatra da je to neobično) jer Italijani dele kako predjela tako i slatkiše.

Italijani ne vole ni prekuvanu pastu koja mora biti „al dente“, kao što im je čudno što stranci piju kapučino posle podne.

Pre nekoliko dana u medijima se pojavila fotografija Italijanke u Rimu s kartonom u rukama, na kojem je na engleskom pisalo: Molim vas, nemojte naručivati kapučino posle 12.

 

Kompletna top-lista kulinarskog kriminala:

 


1. Kečap na pasti (64,6%)

2. Pica sa ananasom (62,4%)

3. Staviti pastu u hladnu vodu i čekati da provri (56,9%)

4. Lomiti špagete

5. Odbiti da se deli hrana (52,1%)

6. Pavlaka za kuvanje u karbonari

7. Pogrešna pasta u tipičnim receptima

8. Kečap na pici

9. Rendani sir na pasti sa morskim plodovima (ili sir generalno sa ribom)

10. Jesti picu viljuškom i nožem



Izvor: RTS
Foto: Pixabay/Ilustracija