Dodik zove lidere stranaka na sastanak zbog Ustavnog suda BiH


20.06.2023 09:22


Zanimljivo je i to da je Dodik na sastanak pozvao i predsjednicu novoformiranog Narodnog fronta Jelenu Trivić, koja je saopštila da se neće odazvati, iako je tema Ustavnog suda teška politička tema za Republiku Srpsku. 



Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poziva lidere srpskih parlamentarnih stranaka na satanak u Vladu Republike Srpske.

Kako BN saznaje taj sastanak bi trebao da se održi danas u zgradi Vlade, u popodnevnim satima.

Tema je najnovija odluka Ustavnog suda BiH, odnosno brisanje pravila 39, koji je predviđao da sjednica Ustavnog suda može biti odgođena ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Odluku o brisanju pomenute odredbe Ustavni sud je juče donio i tako onemogućio da rad Ustavnog suda BiH bude blokiran zbog kvoruma.

Podsjetimo da je ranije NSRS pozvala preostalog sudiju Zlatka Kneževića da se povuče iz Ustavnog suda BiH zbog odluka koje Ustavni sud BiH donosi na štetu Republike Srpske.

Nedavno je najavljeno da će Knežević ispoštovati zaključak NSRS o povlačenju sudija iz Republike Srpske iz Ustavnog suda BiH na način što će otići u prijevremenu penziju.

Drugi sudija u Ustavnom sudu BiH iz Republike Srpske ranije je otišao u redovnu penziju, a novi nije nikada izabran, iako je provedena konkusrna procedura u Republici Srpskoj.

Najnovija odluka Ustavnog suda BiH o brisanje pravila 39, koji je predviđao kada sjednica može biti odgođena, izazvala je oštre reakcije u Republici Srpskoj, jer smatraju da se time udara ne dejtonsko funkcionisanje BiH.

Zanimljivo je i to da je Dodik na sastanak pozvao i predsjednicu novoformiranog Narodnog fronta Jelenu Trivić, koja je na fejsbuk profilu saopštila da se neće odazvati, iako je tema Ustavnog suda teška politička tema za Republiku Srpsku.

"Sa lažnim predsjednikom čiji je mandat baziran na izbornoj korupciji nemamo šta razgovarati. Jedinstvo na koje se poziva je rušio uvijek on etiketiranjem političkih protivnika, pričom o izdajnicima, soroševcima, obojenim revolucijama, itd, tako da su pokušaji za postizanjem političkog jedinstva obesmišljeni čak i na ovakve teme", navela je ona.



Izvor: BN
Foto: Arhiva