Sud odbio Vasiću zamjenu zatvorske za novčanu kaznu


31.05.2022 09:08


Poslaniku Ujedinjene Srpske u NSRS i v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Kostadinu Vasiću Osnovni sud u Zvorniku odbio je zahtjev za otkup kazne zatvora. Njegova advokatica se već žalila na tu presudu...Naime, Vasić je od Suda tražio da kaznu zatvora od 10 mjeseci zamjeni novčanom kaznom, ali je Sud taj zahtjev odbio 25. maja.

Advokatica Kostadina Vasića, koji je osuđen zbog nanošenja teških povreda rođaku Ljubiši Vasiću, Ozrenka Jakšić u izjavi za  BUKU kaže kako se u njenoj advokatskoj praksi nikada nije desilo da sud odbije ovakvu vrstu zahtjeva. Dodaje i kako u obrazloženju odluke Sudskog vijeća ne postoje razlozi zbog kojih je odbijen zahtjev njenog klijenta.

„U obrazloženju Odluke piše da ne postoje razlozi da bi se takav zahtjev ispunio. Zakon takve razloge ne poznaje. Nema razloga. Zakon nije propisao razloge, a Vijeće je obrazlagalo iste razloge kao i u presudi što je nedopustivo“, rekla je Jakšić.

Opciju kupovine odnosno zamjene kazne zatvora omogućile su odredbe krivičnih zakona, a najjasnija je odredba Krivičnog zakona BiH koja kaže da se kazna zatvora može zamjeniti novčanom kaznom i to u slučajevima kada je kazna zatvora manja od jedne godine i pod uslovom da nisu počinjena krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine i krivična djela: teorizam, finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

U Član 42a, stav 1 Krivičnog zakona BiH stoji: „Izrečena kazna zatvora do jedne godine će se na zahtjev osuđenog zamijeniti novčanom kaznom koja se plaća u jednokratnom iznosu u roku do 30 dana.“

Entitetski zakon, po kojem se i sudilo Vasiću, je sličan, ali manje detaljan.

U Član 46a Krivičnog zakona Republike Srpske stoji da “izrečena kazna zatvora koja ne prelazi jednu godinu dana, može se na zahtjev osuđenog zamijeniti novčanom kaznom, shodno odredbi člana 50. st. 2. i 3. ovog zakonika". Ova odreba propisuje visinu novčane kazne i rok plaćanja, ali ne navode se izuzeci od ove zakonske mogućnosti.

„Tako da, smatram da je zahtjev neosnovano odbijen“, kaže Jakšić. Dodaje da je već podnijela žalbu Okružnom sudu u Bijeljini od kojeg očekuje da usvoji žalbu.

Na naše pitanje zašto misli da žalba treba biti usvojena kaže: „Zato što u zakonu nisu postavljeni nikakvi uslovu za zamjenu zatvorske kazne novčanom kaznom.”

Pojašnjava da zamjena kazne zatvora novčanom kaznom zavisi od volje optuženog da li će podnijeti takav zahtjev ili ne.

„Bitno je da je kazna do 12 mjeseci. I to je to. To je praksa godinama. Ustavni Sud BiH se u više presuda bavio tim pitanjem i na takav je način i protumačio iste zakonske odredbe Krivičnog zakona BiH i entitetskih zakona“, pojašnjava Jakšić.

BUKA je zatražila i komentar osuđenog Vasića, ali nam je samo kratko rekao: “Ne mogu razgovarati bez presude. Doviđenja, prijatno”, nakon čega je spustio slušalicu.Izvor: Buka
Foto: Kostadin Vasić