Dojave o podmetnutim bombama u školama u Srpskoj


01.06.2022 10:37


U većini škola u Republici Srpskoj tokom noći i jutra stigao je prijeteći mejl o dojavama o bombama, javljaju novinari BN TV. U pojedinim školama završena je provjera i utvrđeno je da se radi o lažnim dojavama o bombama.



Veliki broj škola u Republici Srpskoj zaprimio je mejl sa dojavom o bombama, rekla je jutros Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Mirna Miljanović.

Miljanovićeva je rekla da je mejl sa dojavama o bombama stigao u škole u ranim jutarnjim časovima.

Ona je istakla da je nakon toga u većini škola već završen protivdiverzioni pregled, a gdje nije obezbjeđuje se lice mjesta i ne može početi nastava.

"Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izvršili su protivdiverzione preglede u velikom broju osnovnih škola širom Republike Srpske, a na osnovu imejla koji je zaprimljen da je u više škola širom Republike Srpske postavljena bomba", kaže se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da u školama gdje nije još završen prodivdiverzioni pregled, lice mjesta se obezbjeđuje i one neće biti otvorene, dok god se PDZ pregled ne završi, odnosno dok se ne utvrdi da nema bezbjednosnih prijetnji.

Osnovna škola “Knez Ivo od Semberije” noćas je dobila mejl prijeteće sadržine o postavljenoj bombi, potvrdio je za BN televiziju direktor škole Radenko Savić.

“Noćas u 2 časa i 53 minuta dobili smo mejl prijetećeg sadržaja. Jutros po dolasku u školu, vidjevši taj mejl, odmah smo obavijestili Policijsku upravu u Bijeljini i resorno ministarstvo, a djeca su vraćena kući”, rekao je Savić.

Kako BN TV saznaje mejl prijetećeg sadržaja o postavljenoj bombi dobila je i bijeljinska Gimnazija “Filip Višnjić”.

Pripadnici Policijske uprave Bijeljina su na terenu i više informacija očekuje se tokom dana.



" Mrzimo ovaj j***ni svet.  Naša misija je da ubijamo. Što pre ljudska rasa bude zbrisana sa lica zemlje, to bolje...neće ostati niko živ. Nije nam žao taloga zemaljskog, jadnog ljudskog roda. Dići ćemo školu u vazduh. Hiljade mrtve srpske dece. Krv će proliti morem. Mi smo među vama. Svi ćete umreti", stoji u poruci upućenoj školama, a identičan mejl stigao je u većinu škola u Srpskoj.

Kako javlja reporter BN TV mejl prijetećeg sadržaja o postavljenoj bombi dobile su i škole u Doboju.

Policija je na terenu, a djeca su vraćena kućama.

Na mail aderese svih derventskih osnovnih i srednjih škola stigle su dojave o postavljenim bombama u objektima škola, kao i u dvije banjalučke osnovne škole i škole u Novom Gradu, Kostajnici, Višegradu i Rogatici.

Na mail adrese srednjih škola u Ljubinju, Bileći, Kalinoviku i Nevesinju takođe je stigao mail u kome se navodi da je u tom objektu postavljena bomba, potvrđeno je iz PU Trebinje.

Kako javlja novinar BN TV, nakon primljenih mejlova u kojima je upućena prijetnja da je na ,,teritoriji škole postavljen eksploziv“ jutros nisu održana prva dva časa u OŠ ,,Sveti Sava“ i SŠC ,,Petar Kočić“ u Zvorniku.

Iz policijskih uprava Banjaluka, Prijedor i Zvornik saopšteno je da su policijski službenici izvršili protivdiverzione preglede u školama. A gdje nije završen protivdiverzioni pregled lice mjesta se obezbjeđuje i škole nisu otvorene.



Izvor: BN
Foto: BN