Oglasili se iz Grada Sunca nakon trovanja djece


13.07.2023 09:39


Sumnja se da je prekomjerna količina hlora u vazduhu uzrok incidenta na dječijem jezeru koji se dogodio zbog prekida u napajanju strujom kada su automatska postrojenja za hlorisanje vode bila van funkcije, saopštio je Turističko-rekreativni kompleks Grad Sunca Trebinje nakon što je osmoro djece poslije boravka u tom kompleksu smješteno u trebinjsku Bolnicu zbog znakova trovanja. "Dolaskom struje ponovo je uspostavljeno automatsko hlorisanje vode, te sumnjamo da je stvoren vazdušni čep sa prekomjernom količnim hlora", navodi se u saopštenju i dodaje da su obaviještene sve nadležne institucije kako bi se utvrdio pravi uzrok tog događaja.

U saopštenju se naglašava da su djeca koja su imala reakciju uredno hospitalizovana i da se dobro osjećaju.

Iz Poslovnog sistema Svislajn-Takovo i njihovog ogranka Grad Sunca su dodali da su sva ostala jezera nesmetano i bezbjedno funkcionisala.

"Na svim jezerima u okviru kompleksa, pa i na dječijem parametri vode su bili u granicama referentnih vrijednosti. LJudski faktor nije zatajio", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da taj turističko-rekreativni kompleks ima sve neophodne, zakonski potrebne akte o procjeni rizika na kupalištima, izdate od ovlaštenih organa, da dnevno kontroliše kvalitet vode i posjeduje sve neophodne analize od Instituta za javno zdravstvo koje pokazuju sve parametre u referentnim vrijednostima.

Zdravstveno stanje osmoro djece koja su smještena u Bolnicu Trebinje zbog znakova trovanja je stabilno, ali će do sutra iz predostrožnosti biti zadržana na posmatranju, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za pedijatriju u trebinjskoj bolnici LJiljana Buha.

"Jedno dijete je na malim dozama kiseonika, a dijete koje je bilo na intenzivnoj njezi je prebačeno na pedijatriju jer je bolje", navela je Buha.Izvor: Srna
Foto: Schrennshot/Youtube