Tuča u skupštini u Prištini, Kurtija polili vodom (VIDEO)


13.07.2023 12:39


Tokom današnjeg obraćanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u kosovskoj skupštini došlo je do tuče među poslanicima koja je izbila nakon što je jedan od poslanika polio Kurtija vodom. 



Poslanici opozicije postavili su tokom sednice transparent na kome je pisalo "Zdravo" na govornicu i dodali Kurtijevu sliku uz transparent, a neposredno pre incidenta Bisljimi je ustao, uklonio Kurtijevu fotografiju i pocepao je.

Kako prenose prištinski mediji, opozicioni poslanici su sve vreme vređali Kurtija, dok je pričao o situaciji na severu KiM, nazivajući ga "ološem", a u jednom trenutku je poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Ljuštaku prišao Kurtiju i prvo njega, pa potom Bisljimija polio vodom, a Bisljimi mu uzvratio tako što ga je udario flašom vode u glavu.

Tada je došlo do fizičkog sukoba između ministara u prištinskoj vladi i poslanika opozicije.

Na video-snimku vidi se gužva i tuča, kao i poslanici opozicije koji pritrčavaju i učestvuju u tuči.

Na snimku se vidi i kako poslanik Samoopredeljenja Haljilj Tači kako udara svoju koleginicu iz Demokratske partije Kosova Bljertu Deljiju, prenosi Ljajmi.

Kako se navodi, u tuči su učestvovali samo poslanici DPK, ali i neki ministri iz vladajuće koalicije.

Za to vreme, predsednik skupštine Gljauk Konjufca stajao je daleko po strani i pozivao na smirenost.

Kurtijevo obezbeđenje je odmah reagovalo i izvuklo ga iz gužve, a potom i iz sale, a vidi se da ga je čuvalo najmanje 10 članova obezbeđenja, koji su otvorili gumeni štit protiv metka koji se koristi u slučaju opasnosti od pucnjave.
Nakon tuče DPK je oktivila potpredsednika privremene vlade Besnika Bisljimija da je započeo tuču, navodeći da ih je isprovociralo to što je uklonio Kurtijevu fotografiju sa transparenta i udario poslanika Mergima Ljuštakua.

Ovo nije prvi put da je došlo do incidenta u skupštini u Prištini, budući da su poslanici Kurtijevog Samoopredeljenja, dok su bili u opoziciji, za vreme dok je premijer privremenih institucija bio Isa Mustafa, nekoliko puta bacali suzavac i jaja, jer su se protivili predlozima zakona koji su na dnevnom redu.



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug