Za farmere bliske SNSD-u svinjska kuga ne postoji, veterinare istjeruju iz dvorišta?!


14.07.2023 06:42


Svinjska kuga u Semberiji poharala je male i srednje farmere, a one velike kao da zaobilazi i to posebno one bliske SNSD-u. 



Kako saznaje BN, veliki farmeri, bliski SNSD-u, koje u lokalu zovu poljoprivredni tajkuni, jer prikazuju lažno stanje kako bi dobili što veće podsticaje, a bave se i "sumnjivim" uvozom, sada i u ovoj velikoj svinjskoj epidemiji koja hara Semberijom, ponovo koriste leđja režima.

Kod njih kao da nema svinjske kuge, jer je ne prijavljuju. Prema našem izvoru, ni njihove farme nisu imune na zaraznu afričku kugu, ali oni to sami rješavaju i uginule svinje zakopavaju, kako se tvrdi, neki čak i na svojim imanjima.


Kako se vjeruje u Semberiji svinjska kuga je uvezena sa uvozom svinja iz evropskih zemaja gdje je ranije registrovana ta bolest, ali će se sve to sakriti vanrednim stanjem koje je uvela Vlada, nakon što je gradonačelnik Bijeljine najavio da će proglasiti vanrednu situaciju.

Do se nešto čudno dešava na tim tajkunskim farmama, kako ih zovu Semberci je podatak da gradskoj veterinarskoj inspekciji danas nije dozvoljen ulazak na neke od tih farmi, a na poziv za interveniciju oglušila se i lokalna policija, koja je rekla da ne može intervenisati bez saglasnosti Banjaluke.

Najveću štetu od afričke kuge svinja trpe mali farmeri koji ne znaju kako i da li će i im pomoći Vlada Republike Srpske.

Iz Vlade, iako su najavili da će pomoći, još uvijek niko nije precizirao kada i po kome obračunu kreće isplata za naknadu štete za eutanazirane svinje?!

Do sada je blizu četiri hiljade uginulih svinja i to uglavnom kod malih i srednjih svinjouzgajivača, dok kod velikih toga nema?!

 

U Vladi očito imaju preča posla, a za probleme malih ljudi i ne mare. To su za, njih, kako tvrdi naš izvor, sitna posla, jer oni vode računa samo o velikim koji su u sistemu vlasti i koji se, kako naglašava bave sumnjivim poslovima.

U pitanju je veliki tajkunski lobi, koji već godinama prikazuje lažne podsticaje, uzima novac po stranačkoj liniji, a sada su otišli i korak dalje, sami sebi naručuju i vanredno stanje?!


U dogovoru sa ministarstvom poljoprivrede proglasili su vanredno stanje, kako bi sebe zaštitili od kontrola koje šalje gradonačelnik Petrović, jer uvođenjem Republičkog vanrednog stanja, lokalne odluke su van snage.

Anuliranjem lokalnih kontrola koje šalje Ljubiša Petrović, sada imaju svoje, republičke kontrole, upravo one koje njima na vrata ne dolaze.



Izvor: BN
Foto: BN