Putin otkrio o čemu je pričao sa Prigožinom


14.07.2023 07:08


Problem pravnog statusa privatnih vojnih kompanija je komplikovan, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, piše "Komersant". 



"To je posebno pitanje koje se odnosi na legalizaciju. I o tom pitanju treba razgovarati u Državnoj Dumi, u vladi. To nije lako pitanje", rekao je šef ruske države.

Putin je takođe iznio svoj stav o događajima od 24. juna, kada je osnivač i vođa ruske plaćeničke grupe Vagner pokrenuo pobunu i domarširao na 200 km od Moskve. Prema njegovim riječima, za rusko društvo je sve bilo jednostavno i očigledno.

"Obični vojnici Vagnera su se borili dostojanstveno, tako da... Za žaljenje je činjenica da su bili umiješani u ove događaje... Da tako kažem, veoma precizno...", naglasio je Putin.

Što se tiče sastanka 29. juna sa predstavnicima Vagnera, Putin je rekao da im je ponuđeno nekoliko opcija za zapošljavanje.

Riječ je, između ostalog, o službi pod vođstvom njihovog komandanta sa pozivnim znakom Sedoj (Sedi).

Iako nema zvanične potvrde, Sedi je prema pisanju dijela ruskih medija nadimak Andreja Nikolajeviča Troševa, pukovnika specijalne policije SOBR u penziji, piše "b92".

On je bio padobranac, i učestvovao je u ratu u Avganistanu i Čečeniji.

Tokom zauzimanja Palmire 2016. godine, i za zasluge u borbi protiv Islamske države, nagrađen je ordenom Heroja Rusije prenijele su "Novosti".

 



Izvor: Novosti
Foto: Profimedia