Evo ko je dobio tender za nabavku rakije funkcionerima


21.07.2023 08:28


Firma „Novoteks“ u vlasništvu Novaka Milakovića nabavljaće Dodikovu rakiju funkcionerima Republike Srpske. 



Ovo preduzeće pobijedilo je na tenderu Ugostiteljskog servisa Vlade Republike Srpske za nabavku pića i srodnih proizvoda za Vladu, Narodnu skupštinu RS, kao i Palatu Republike.

Okvirni sporazum je potpisan na godinu dana, a na tender je pristigla samo jedna ponuda i ta ponuda je bila prihvatljiva.

Pojašnjenja radi, krajem aprila ove godine objavljen je tender vrijedan oko 140.000 maraka, a u njemu je između ostalog naručeno i 180 flaša „Djedove rakije“ kao i 240 flaša „Krajiške ljepotice“.

Iako je u tenderskoj dokumentaciji navedeno „Djedova rakija“ ili ekvivalent šljivovica je toliko detaljno opisana da je teško da postoji takav ekvivalent.

Rečeno je da rakija od šljive mora biti napravljena od najboljih plodova sorte šljive „čačanska rodna“, nastala odvajanjem košpe i dijela kožice ploda, dozrijevanje rakije u rosfrajnim, a zatim u drvenim buradima, sa sadržajem alkohola najmanje 39 odsto.

Kada je u pitanju viljamovka i tu je navedeno da je poželjno da to bude „Krajiška ljepotica“ viljamovka ili ekvivalent, ali je i ova rakija podrobno opisana.

“Neophodno je da to bude viljamovka proizvedena selekcijom plodova prve klase kruške viljamovke, odvajanjem čvrstog dijela ploda, sa sadržajem alkohola najmanje 40 odsto” opisano je u tenderu.

„Djedovu rakiju“ i „Krajišku ljepoticu“ proizvodi preduzeće „Agro destil“ iz Laktaša koje je u vlasništvu Dodikovog zeta Pavla Ćorovića.



Izvor: Capital
Foto: Capital