RUSKI DIPLOMATA: Dodik ima nekretnine u Rusiji!


02.06.2022 08:29


Novinar Ivica Puljić prisjeća se kako mu je ruski diplomata nehotice rekao da Milorad Dodik ima kuću u St. Petersburgu. Opširnije u novom filmu TV Žurnal “SVI DODIKOVI PRSTI - Od laktaškog švercera do ruskog tajkuna” koji će biti emitovan u petak 3. juna, prenosi portal Zurnal.info. 



Milorad Dodik nije u svom imovinskom kartonu naveo posjedovanje bilo kakvog biznisa ili nekretnine u Rusiji. No, teško je ne povjerovati ruskim diplomatama u Ujedinjenim nacijama koji su bh. novinaru sa američkom adresom Ivici Puljiću, sada dopisniku AJB, rekli jedan podatak o Dodikovoj imovini u St. Petersburgu.

“Kontaktirao sam rusku misiju pri Ujedinjenim narodima zbog toga što je Milorad Dodik poslao jedno pismo Rusima da oni proslijede to pismo kako on vidi situaciju u BiH, dakle da Rusi to proslijede članovima Vijeća sigurnosti. Prije toga se Dodik sastao sa šefom ruske diplomatije Lavrovim. Moj izvor u ruskoj ambasadi se nije mogao odmah sjetiti o kome govorim, ja sam rekao pa sastao se sa g. Lavrovim, i moj izvor onda kaže:



- A je li to onaj čovjek koji je dao Lavrovu ikonu, poklonio?

Kažem da jeste.

- A da, da, Dodik. To je onaj što ima kuću u St. Petersburgu.

Eto tako je rečeno meni iz ruske misije pri UN-u. Nisam ih to pitao, ali sam dobio tu informaciju”, prisjeća se Puljić.

 

Do imovine u St. Petersburgu dug je put, pa treba podsjetiti i na poslovne početke Milorada Dodika, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Aprila 1994. godine oduzeta su mu dva šlepera cigareta uvezenih iz Makedonije.

„MUP je došao do dokaza da je izvršeno falsifikovanje isprava sa ciljem utaje akciza i poreza na promet, kako na teritoriji SR Jugoslavije, tako i na teritoriji RS“, navodi se u Rješenju Finansijske policije RS na žalbu Dodikove firme Igokea iz Laktaša.

 

Trgovao je Dodik i gorivom. Zastupao je firmu Vrbas koja 1994. godine preko rumunske firme kupuje dizel gorivo vrijednosti oko 4,8 miliona dolara. Tako je, samo po ovom ugovoru, na prodaji nafte građanima Republike Srpske u ratno vrijeme, Dodik zaradio milione..

 

Dodikovo imanje u Bakincima čuvaju specijalci sa oklopnim vozilima. Ko mu čuva vilu na Dedinju i ostalu imovinu sve do St. Petersburga nije poznato.

 

Tokom skupa “Sloboda” održanog u Banjaluci 20. aprila ove godine pitali smo neke od okupljenih da li da li bi bili razočarani kada bi se utvrdilo da je Dodik uzimao za sebe, žargonski rečeno da je “zavrnuo koji milion”.

“Ne bi. Zašto. Eto, dao je i nama”, horski su odgovorili.



Šta im je i koliko dao, oni najbolje znaju. Ono što ne znaju mogu saznati u petak 3. juna, kada emitujemo film “SVI DODIKOVI PRSTI - Od laktaškog švercera do ruskog tajkuna”, stoji u objavi na portalu Žurnal.info.

 



Izvor: Žurnal.info
Foto: Milorad Dodik