BL: Dvije godine zatvora za trovanje šefice


27.07.2023 10:56


Nina Ninković (58) iz Banjaluke osuđena je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine zatvora za pokušaj ubistva radne koleginice i šefice Slađane Tanasić tako što joj je u šoljicu sa kafom nasula sredstvo koje može prouzrokovati smrt, odnosno hipohlorit i mravocid-žoharoci. 



Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoje Dragosavljević.

Optužena i oštećena su zaposlene u Republičkom pedagoškom zavodu u kojem Tanasićeva radi kao pomoćnik direktora. Ninkovićeva je u vrijeme krivičnog djela radila na mjestu prosvjetnog inspektora.

Sudija Dragosavljević je istakao da je utvrđeno da je optužena djelo počinila s eventualnim umišljajem.

- Bila je svjesna da sipanjem otrovnih supstanci može ugroziti zdravlje oštećene pa i izazvati smrt. Pošto nisu utvrđene koncentracije otrovnih supstanci sud je išao u korist optužene te smatra da količina opasnih supstanci nisu bile dovoljne da izazovu smrt tako da se radi o nepodobnom pokušaju ubistva - rekao je Dragosavljević.

Dodao je da je kao otežavajuće sud cijenio njene pobude da naudi oštećenoj koju je krivila za svoju degradaciju na poslu i smatrala da ne zaslužuje poziciju koju ima.

- Otežavajuće je i upornost i to što je u više navrata sipala otrovnu supstancu. Olakšavajuće je neosuđivanost i izostanak štetne posljedice za zdravlje oštećene - rekao je, između ostalog, sudija Dragosavljević.

Optužnica tereti Ninkovićevu da je od 8. do 21. decembra prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda u dva navrata ušla u kancelariju koju koristi Slađana Tanasić, te joj je u kafu sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt jer sadrži natrijev hipohlorit.

To sredstvo se, kako se navodi u optužnici, nalazi u slobodnoj prodaji u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje.

Tanasićeva 8. i 9. decembra 2022. godine kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa. Dalje se dodaje da je Ninkovićeva 21. decembra u kafu sipala “mravocid-žoharocid”.

Ninkovićeva je nakon toga uhapšena na djelu, a “trovanje” kafe je snimljeno nadzornom kamerom koja je, u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, “podmetnuta” u kancelariju Tanasićeve.

Optužena Ninković je ranije, između ostalog, bila pomoćnik direktora Zavoda, v.d. direktora i načelnika jednog odjeljenja. Ona je doktor pedagoških nauka.

Nakon izricanja presude optuženoj je produžen pritvor.



Izvor: Glas Srpske
Foto: Pixabay/Ilustracija