U Sloveniji kiša i poplave, izdato upozorenje za HR


04.08.2023 06:14


U pojedinim delovima Slovenije sinoć je počela obilna kiša, a slovenačka Agencija za životnu sredinu (Arso) izdala je crveno upozorenje za severni deo zemlje. Najviše kiše palo je na jugu podnožja Julijskih Alpa i na području prema Gorenjskoj i Koruškoj.

U tim krajevima je već tokom noći palo između 100 i 200 litara kiše po kvadratnom metru, što je ravno mesečnoj količini padavina, izjavio je meteorolog Brane Gregorčič za Radio Sloveniju.

On je dodao da, međutim, na moru i u Beloj Krajini nije pala ni kap kiše.

"Danas smo pooštrili upozorenje za severni deo na crveno, obilnijih pljuskova biće tokom današnjeg dana, a takođe i tokom noći. Težište padavina će se preneti sa zapada na istok, gde ponegde još nije ni padala kiša", rekao je Gregorčič.

Najviše problema bilo je u oblasti Koruške i Gorenja, gde u pojedinim delovima već ima poplava, a ponegde kreću i odroni. Tokom dana i sutra očekuje se izlivanje reka i na istoku zemlje.

Kako je saopšteno iz saobraćajno-informacionog centra, zbog posledica nevremena zatvoreni su pojedini putevi.

U međuvremenu, danas se u cijeloj Hrvatskoj očekuje značajna promjena vremena, a zbog toga je DHMZ juče izdao posebno saopštenje.

Moguće je, smatra DHMZ, da se zbog grmljavinskog nevremena i velikih kiša izliju rijeke te dođe do bujičnih poplava.

"Postpeno naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom, već ujutro na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim i u centralnim krajevima, a do kraja dana proširiće se i na veći dio zemlje.

Pljuskovi i grmljavina mjestimično će biti jače izraženi i praćeni obilnom oborinom, jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, uz izražene pljuskove, na udare jak i olujan.

Na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu popodne u okretanju na sjeverozapadnjak i sjeverac i lokalno u jačanju. Najviša dnevna temperatura između 25 i 29, na istoku i u Dalmaciji od 30 do 34°C", stoji u prognozi DHMZ-a za danas.

 Izvor: BN/Tanjug
Foto: posnetek zaslona/Promet.si