Peticijom protiv odlaganja otpada na granicama


07.08.2023 08:30


Predstavnici udruženja građana, nevladinih i omladinskih organizacija registrovanih u Кozarskoj Dubici potpisaće danas deklaraciju o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica, najavljeno je iz Opštinske uprave Кozarska Dubica.



Deklaraciju je pripremilo udruženje građana "Grin tim" iz Novog Grada, a potpisuje se u svrhu zaustavljanja ideje da se radioaktivni otpad iz Кrškog u Sloveniji i opasni otpadi iz čitave Hrvatske deponuju uz rijeku Unu, na graničnom području BiH i Hrvatske.

Ova deklaracija će se koristititi za pozivanje evropskih zemalja i institucija da stanu uz građane sa obje strane rijeke Une i spriječe presedan da se nuklearni objekti mogu graditi u graničnim područjima bez saglasnosti susjedne države, u kontekstu namjere Hrvatske da nuklearni otpad odlaže u kompleks kasarne Čerkezovac, čiji se ulaz nalazi samo 850 metara od rijeke Une, u samom graničnom području BiH i Hrvatske.

Deklaracija o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica u Кozarskoj Dubici biće potpisana u 11.00 časova u velikoj sali Skupštine opštine Кozarska Dubica.

Osim predstavnika udruženja građana, nevladinih i omladinskih organizacija potpisivanju će prisustvovati zamjenik načelnika opštine Кozarska Dubica Marko Tankosić i predsjednik Udruženja građana "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković.

(Srna) Foto:



Izvor: Srna
Foto: RFE/RL